latinica  ћирилица
02/02/2016 |  13:39 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Неопходно очување Бардаче

Република Српска треба да учини додатне напоре да би се очувала Бардача код Српца и да не би изгубила рамсарски статус мочварног подручја од међународног значаја, рекао је Срни начелник Одјељења за природно насљеђе при Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Драган Ковачевић.
Бардача - Фото: РТРС
БардачаФото: РТРС

Ковачевић је, поводом Свјетског дана мочвара, истакао да је Бардача тренутно на минимуму својих еколошких прилика да би се задржала у позицији мочварног станишта, те да би је свака даља девастација додатно угрозила.

"Значај Бардаче је немјерљив. Таква станишта су врло ријетка, не само код нас него и у свијету. Осим Бардаче, мочварно подручје у Републици Српској је и Тишина код Шамца", напоменуо је Ковачевић.

Он је нагласио да су на Бардачи, ипак, видљива побољшања у односу на прошлу и претпрошлу годину.

"Због смањених пољопривредних или неких других активности стање је боље, два језера су у функцији, а повремено се и у трећем налази вода. Остали рибњаци су празни, али је евидентан повратак броја врста птица и броја јединки по одређеним врстама", рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, треба наћи моделе како би се повратила вода у сва језера, а онда наћи начин на који би се обновила рибарска производња, јер је то услов да Бардача буде онаква каква јесте.

"Да ли ћемо изгубити статус рамсарског подручја не зависи директно од Републике Српске, него од Рамсарске конвенције, која нам сваке године пошаље упитник који ми попуњавамо, на основу чега они валоризују уписане вриједности и одређују наш статус", нагласио је Ковачевић.

Члан Комитета за климатске промјене БиХ Небојша Куштриновић рекао је да Бардача данас не личи на Бардачу од прије десетак година, те да је њено очување од приоритетног значаја.

"Бардача је центар биодиверзитета и надам се да ће њено исушивање бити привременог карактера", истакао је Куштриновић.