latinica  ћирилица
02/02/2016 |  13:49 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Човић-Грабар Китаровић: Апликација за чланство у ЕУ-потврда европске перспективе

Хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић честитала је предсједавајућем Предсједништва БиХ Драгану Човићу објављивање датума подношења захтјева за чланство у ЕУ, а заједнички је оцијењено да је ријеч о историјској прекретници, која ће потврдити европску перспективу БиХ.
Драган Човић, Колинда Грабар Китаровић - Фото: СРНА
Драган Човић, Колинда Грабар КитаровићФото: СРНА

Саговорници су се током радног доручка у Загребу сагласили да је ријеч о великом искораку који отвара простор за нове, до прије неколико мјесеци незамисливе могућности, због чега је посебно важно да његов истински значај препознају сви релевантни институционални актери, како у БиХ, тако и у ЕУ, саопштено је данас из Предсједништва БиХ.

Китаровићева је изразила подршку европској перспективи БиХ и реформским напорима које предузимају сви нивои власти у БиХ, изузетно цијенећи водећу улогу Предсједништва БиХ у том процесу.

Она је навела да ће Хрватска снажно наставити да подржава евроатлантски пут БиХ и да се залаже за поштовање начела дефинисаних у релевантним резолуцијама Европског парламента, а на основу уставног императива равноправности конститутивних народа.

У том погледу саговорници су се сагласили да ће политички договор око измјена Изборног закона, уз пуно уважавање основних уставних начела, додатно појачати вјеродостојност власти БиХ и олакшати политичке процесе у земљи, те значајно унаприједити њен углед на међународном плану.

У саопштењу се наводи да је Хрватска најближи и најискренији партнер БиХ на њеном европском путу, те ће из перспективе свог драгоцјеног и рецентног искуства у процесу приступања ЕУ наставити да свесрдно помаже БиХ, све до тренутка када она постане пуноправна чланица ЕУ.

Саговорници су договорили интензивирање контаката и сарадње у предстојећем периоду.

Човић је информисао Китаровићеву о актуелним политичким односима у БиХ, активностима у вези са провођењем преосталих обавеза на европском путу БиХ, те пратећим изазовима и потешкоћама.