latinica  ћирилица
02/02/2016 |  14:03 ⇒ 03/02/2016 | 08:19 | Аутор: РТРС

Савановић БОРС-у: Статус од јавног интереса даје Влада, а не министарство (АУДИО/ВИДЕО)

Поводом саопштења БОРС-а, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, је рекао да додјелу статуса удружењима од јавног интереса даје Влада РС, а не министарство.


Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Претходно, Предсједништво Борачке организације Републике Српске саопштило је да сматра да је министар Савановић дао сагласност за додјелу статуса од јавног интереса новом удружењу из области борачко-инвалидске заштите супротно Закону о удружењима и фондацијама грађана.

У саопштењу, након данашње сједнице Предједништва БОРС-а, наведено је да "овим чином Савановић није уважио ни мишљење стручног органа сопственог министарства, као ни став министра управе и локалне самоуправе".

"Министар Савановић радио је супротно договорима са руководством БОРС-а и сопственим ставовима чиме је покушао разјединити борачку популацију како би с њом лакше манипулисао", стоји у саопштењу.

Борачка организација очекивала је, како истичу, да ће министар Савановић у свом јучерашњем медијском иступу рећи да је започела исплата накнада за одликоване борце за 2014. а која је требала бити исплаћена до краја 2015. и да ће та накнада бити удуплана као што је Борс и захтијевао.

Међутим, ништа од тога министар није саопштио, већ је, истичу, обавијестио јавност да нове организације добијају статус од јавног интереса, чиме није ријешен ни један проблем борачких категорија у РС.

"Тиме је прекршен закон који регулише начин стицања статуса и створене нове подјеле међу српским борцима", стоји у саопштењу БОРС-а.

Министар Савановић огласио се поводом саопштења БОРС-а и рекао за Радио Републике Српске да се исплата накнаде за одликоване борце Војске Републике Српске и њихове породице може очекивати у наредним данима.

Одлуком о допуни одлуке о додјели статуса удружења од јавног интереса, статус удружења од јавног интереса додијељен је Савезу за ријетке болести, Удружењу жена жртава рата Републике Српске, Савезу удружења бораца НОР-а, Удружењу породица са четворо и више дјеце Републике Српске, Асоцијацији "Ствараоци Републике Српске", Удружењу за помоћ лицима са аутизмом "Дјеца свјетлости", Удружењу грађана "Ветерани Републике Српске", те Ватрогасном савезу Републике Српске.

У саопштењу Министарства рада и борачко-инвалидкс заштите Републике Српске наводи се да Борачка организација Републике Српске ужива велики углед Владе Српске и стога јој је, у складу са законским прописима, додијељен статус организације од посебног интереса.

Као је наведено, у Министарству су зачуђени данашњим непримјереним, политички обојеним саопштењем Предсједништва БОРС-а у којем се министар Савановић на провокативан, злонамјеран начин прозива за поступке за које није одговоран. Наиме, Влада Републике Српске, а не министар Савановић, на приједлог комисије, једногласном одлуком додијелила је статус организације од посебног интереса за још неколико невалдиних организација које, у складу са законским прописима, испуњавају тражене услове.

"Министарство сматра да је љутња руководства БОРС-а усмјерена на погрешну адресу, те да би они требало да се запитају зашто незадовољно чланство иступа из њихових редова и оснива или прелази у нове асоцијације. Вољу грађана Влада нити може, нити жели да оспорава, а законских прописа дужни су сви да се придржавају. Дакле, с тим у вези, свим организацијама које су испуниле законом прописане услове, Влада Републике Српске додијелила је статус организације од посебног интереса. У потпуности смо увјерени да је већина грађана Српске поздравила овај Владин потез", наводи се у саопштењу.

Влада Српске је, истиче се у саопштењу, доказала да има посебно поштовање према борачкој категорији о чему свједоче сљедећи подаци:

"У периоду 1999-2015. стамбено је збринуто 7.700 корисника, за шта је из буџета Републике Српске утрошено 144.591.993,60 КМ. Кроз Пројекат подршке запошљавању и самозапошљавању дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске, ратних војних инвалида и незапослених демобилисаних бораца "Заједно до посла" који је почео у јулу 2012. године, до сада је запoслено укупно 2.127 лица из борачке популације и издвојено 9.912.218,40 КМ", истакнуто је у саопштењу.

Такође, наведено је да је, у оквиру помоћи запошљавању инвалидних лица од 2006. до краја 2015. године, преко Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида, одобрено 5.203.904,17 КМ за запошљавање 1.848 инвалида (од чега 1.361 РВИ).

"Према Пројекту самозапошљавања који, преко Инвестиционо-развојне банке, проводи Борачка организација Републике Српске, закључно са 18. јaнуаром 2016. године одобрена су кредитна средства за 340 бораца у износу од 5.950.754,90 КМ.
Влада Републике Српске је у периоду од 2007. до 2010. године уплатила 52,3 милиона КМ Фонду пензијско-инвалидског осигурања за повезивање стажа демобилисаним борцима од 1. јануара 1996. до 29. септембра 2000, чиме је обухваћено 97.693 бораца", наводи се у саопштењу.