latinica  ћирилица
02/02/2016 |  14:52 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Одбијена иницијатива за анализу стања у МИП и ДКП

Иницијатива посланика СНСД-а у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ Душанке Мајкић о уврштавању у дневни ред сједнице анализе стања у Министарству иностраних послова БиХ и дипломатско-конзуларној мрежи БиХ није усвојена на данашњој сједници Комисије за спољне послове.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

Образлажући иницијативу на сједници Комисије Представничког дома Мајкићева је подсјетила да је у више наврата покушавала да посредством посланичких питања добије одговоре на ова питања, али да их није добила јер министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак не долази на сједнице пошто је стало службено одсутан.

- Зато покрећем иницијативу за анализу стања у МИП и ДКП мрежи да би добили материјал и имали квалитетну расправу о овом проблему - рекла је Мајкићева, констатујући да за сједницу Комисије није добијен писани материјал ни од Предсједништва ни од МИП-а.

На приједлог неких чланова Комисије да се њена иницијатива преформулише и да се сачека извјештај о раду Савјета министара па да се онда разговара о стању у МИП-у и ДКП мрежи, Мајкићева је одговорила да је вријеме да се проговори о овим стварима.

 - Комисија има надлежност да прати питања спољне политике, али она не врши своју основну функцију јер нема на основу чега - истакла је Мајкићева.

Према њеним ријечима, стање у ДКП мрежи и МИП-у се не мијења од настанка МИП.

- Немамо ниједну амбасаду у Јужној Америци, а у исламским земљама имамо више него далеко моћније земље - нагласила је Мајкићева.

Против иницијативе Мајкићеве гласали су чланови Комисије из ФБиХ, што је она оцијенила као негативну поруку Републици Српској.

- Овим се шаље порука да као посланик из Републике Српске не могу предложити ни иницијативу, да она неће проћи - закључила је Мајкићева.

Члан Комисије и посланик СДА Нермина Капетановић подсјетила је да је у прошлом мандату ПС БиХ неколико пута тражила да јој се достави извјештај о квалификационој структури запослених у ДКП мрежи и знању језика, али да тражену информацију никада није добила.

- Распитивала сам се и о стању у економској дипломатији, а на основу једног одговора стекао се утисак да су њихови учинци никакви - рекла је Капетановић, питајући коме је у интересу да се закон о спољним пословима држи на чекању.

Капетановићева се не слаже да се Комисија за спољне послове бави само питањем ратификације докумената, што је мишљење и Мирсада Ђонлагића из СББ-а.

- Ако ћемо се бавити само ратификацијама, Комисију треба укинути - рекао је Ђонлагић.

Сједници Комисије присуствовао је и в.д. помоћника министра иностраних послова БиХ Зоран Перковић који је оцијенио да постоји потреба да се побољша стање у МИП-у и ДКП-у.

Најављујући да ће парламентарци убрзо имати прилику да разговарају о извјештају о раду МИП-а за прошлу годину, Перковић је рекао да је то министарство дио приче о спољној политици, јер то није само његова надлежност. Перковић је навео да Предсједништво БиХ већ 10 година није анализирало ДКП мрежу - број, отварање или затварање ДКП представништава, структуру кадрова.

- У 80 одсто ДКП мреже шефови су некаријерне дипломате и тај број се повећава и расте за разлику од других земаља у окружењу, у којима се те ствари поправљају - нагласио је Перковић.

Подсјећајући да је Предсједништво БиХ надлежно за именовања почасних конзула, он је навео да је Предсједништво недавно, у само једној седмици, именовало пет почасних конзула у Пакистану.

- МИП нити је информисан, нити је од њега тражено мишљење о томе - рекао је Перковић, постављајући питање шта ће бити ако Пакистан затражи паритет.

Према његовим ријечима, потребно је направити квалитетну анализу кадрова у ДКП мрежи, од њихових квалификација до учинка.

- Ако је намјера да се ово питање политизује, може се само дотаћи врх леденог бријега - сматра Перковић.

Наводећи да је за израду тражене анализе, што се МИП-а тиче, потребно 10 до 15 дана, Перковић је подсјетио да крајњу ријеч о томе да ли ће она доћи до ПС даје Предсједништво БиХ.

- У 2013. години сачинили смо анализу стања на 45 страница, али нико у Предсједништву није изразио интерес и од њих нисмо добили никакво мишљење о томе - додао је Перковић.

О негативном извјештају Комисије о иницијативи Душанке Мајкић сутра ће се изјаснити Представничко вијеће ПС БиХ.