latinica  ћирилица
02/02/2016 |  14:58 | Аутор: РТРС

Тегелтија разговарао са директором ЕУРОСТАТ-а о Попису становништва

Министар финансија Републике Српске, Зоран Тегелтија, разговарао је данас у Бањалуци са директором Канцеларије за статистику Европске комисије (EUROSTAT), Питером Еверерсом о Попису становништва, домаћинстава и станова који је обављен 2013. године.
Министар финансија Зоран Тегелтија са директором Канцеларије за статистику Европске комисије, Питером Еверерсом - Фото: РТРС
Министар финансија Зоран Тегелтија са директором Канцеларије за статистику Европске комисије, Питером ЕверерсомФото: РТРС

Министар Тегелтија је током разговора истакао да питање пописа становништва представља питање струке, а не национално и политичко питање, те да га у том смислу треба приоритетно рјешавати у складу са договором све три статистичке агенције у БиХ.

Директор Канцеларије за статистику Европске комисије, који предсједава Управљачком групом Међународне посматрачке операције за попис становништва и домаћинстава сагласан је са ставом да се питање пописа мора ријешити заједничким договором, те сматра да се одређен помак у разговорима очекује на свим нивоима власти.

Влада Републике Српске усвојила је прошле године информацију Републичког завода за статистику о реализацији активности у вези са пописом и дала пуну подршку Заводу на активностима које воде ка коначном објављивању резултата пописа.