latinica  ћирилица
02/02/2016 |  15:07 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Предсједавајући Ректорске конференције Српске поднио оставку

Ректор Независног универзитета Бањалука Жарко Павић поднио је оставку на мјесто предсједавајућег Ректорске конференције Републике Српске, јер се не слаже са Владиним Приједлогом стратегије образовања за период 2016 - 2021. година.
Ректорска конференција - Фото: РТРС
Ректорска конференцијаФото: РТРС

Овим документом предвиђено је да на приватним високошколским установама не могу бити организовани студијски програми за медицинска, правна и педагошка занимања.

Павић је након ванредне сједнице Ректорске конференције изјавио, да је стратегија донесена без њиховог учешћа и да, како је навео, девалвира академски процес. Истакао је да подаци из Стратегије који су изнесени у јавност нису били предмет Ректорске конференције Републике Српске, те нису укључивали цјелокупну академску заједницу за високо образовање

- Донијели смо одлуку да треба хитно стопирати изношење у јавност, пред Владу Републике Српске и пред Комисију за израду новог Закона о високом образовању Српске овакав уставно и законски неодржив документ, док Ректорска комисија не добије предложени документ и не формира званичан став - рекао је Павић.

Павић је истако да је недостатак Стратегије и то што она није прошла све оно што је договорено на посљедњој Ректорској конференцији, па, самим тим, није добила ни њену сагласност.

- На посљедњој сједници Ректорске конференције, која је била прије око два мјесеца, а на којој су учествовали сви ректори и предсједници Савјета високог образовања Српске и ректор Агенције за акредитацију, те представници Министарства просвјете и културе Српске и Академије наука и умјетности Српске, договорено је потпуно другачије - рекао је Павић.

Павић сматра да уколико постоје проблеми на одређеним студијским програмима, то треба да рјешавају институције које су за то акредитоване, а то је Агенција за акредитацију, која је акредитовала те програме на пет година.

Представници приватних универзитета и факултета затражили су хитан састанак са колегама са државних високошколских институција, који данас нису били присутни на ванредној сједници Ректорске конференције.