latinica  ћирилица
02/02/2016 |  16:13 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

У Семберији све већи број тужби због неплаћеног одвоза смећа (ВИДЕО)

Скупштинска одлука, донесена прије три године, да ексклузивно право на прикупљање комуналног отпада на територији града Бијељина има АД "Комуналац" и да су сва домаћинства дужна да користе услуге овог предузећа и за то плаћају надокнаду, још није у потпуности заживјела у селима.
Бијељина - одвоз смећа - Фото: РТРС
Бијељина - одвоз смећаФото: РТРС

Мјештани сматрају да је одвоз смећа скуп, јер имају незнатне количине отпада. Физичка лица , која касне с уплатама, или уопште не плаћају одвоз смећа, дугују око пола милиона марака, а правна лица 200.000 марака.

Након упозорења инкасаната, против неплатиша који не користе услуге АД "Комуналац", или одлажу прикупљени отпад, али не измирују обавезе, подносе се тужбе, а износи на судским пресудама увећани су због услуга адвоката које је ангажовало ово предузеће за наплату дуговања. У овогодишњем буџету Комуналца од 4.200.000 марака, 70 одсто прихода планирано је од прикупљања комуналног отпада.

"Комуналац" је поднио око 700 тужби против физичких и 200 тужби против правних лица које неријетко резултирају и пљенидбама. У судским пресудама, осим дуговања за одвоз смећа, обрачунати су и трошкови услуга адвоката - заступника АД "Комуналац", па мјештани семберских села негодују. Тврде, нису ни користили услуге одвоза смећа у периоду за који их терети суд, а пресуде су им стигле без претходног упозорења.

Душица Ристић из села Главичице каже да није користила услуге одвоза смећа, али да је, упркос томе, данас доцила тужбу.

Просјечна цијена одвоза смећа од девет марака по домаћинству је превисока, сматрају мјештани јер немају велике количине отпада.

Многи су потражили правну помоћ. У посљедњих мјесец дана градској служби јавило се 40-ак грађана. Правницима су, међутим, руке везане јер је скупштинска одлука обавезујућа иако немају потписан уговор с "Комуналцем".

- Долазимо до проблема јер заступници АД "Комуналца", адвокатска канцеларија, своје услуге наплаћује додатно и када се већ испостави рачун крајњим корисницима услуга, они нису у прилици да плате износе - каже Вања Ступар из Службе правне помоћи града Бијељина.

У АД "Комуналац", које има 27.100 корисника, од чега је 25.000 физичких лица, кажу, да су сваком домаћинству објаснили која су њихова права и обавезе. 13 одсто је неплатиша и против њих су, тврде, тек након опомена поднесене тужбе. Онима који нису у могућности да измире обавезе нуди се репрограм на шест до седам рата, а репрограмирати се могу, кажу, и трошкови адвокатских услуга.

- Све урадимо да корисник схвати да мора приступити кориштењу наших услуга и нормално да за те услуге мора извршити одређену надокнаду - каже Милорад Стјепановић, директор предузећа АД "Комуналац".

Да би сеоска домаћинства избјегла непланиране судске трошкове, из овог предузећа апелују на мјештане да почну користити услуге одвоза смећа и да их плаћају. Када би сви редовно измиривали обавезе, могла би се смањити цијена од 0,118 марака по квадратном метру. Комуналац прикупи мјесечно око 2.200 тона отпада, чије одлагање на регионалну депонију по тони кошта 40 марака. За три године цијена је, кажу, удвостручена па је огроман диспаритет између цијене одвоза и одлагања смећа.