latinica  ћирилица
02/02/2016 |  18:26 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Приватни факултети без права на образовање медицинара, педагога и правника? (ВИДЕО)

Приједлог Стратегије развоја образовања за наредних пет година подигао је прашину у области високог образовања. Приватни факутети подигли су глас, након приједлога да им буде онемогућено школовање медицинара, педагога и правник.
Ректорска конференција - Фото: РТРС
Ректорска конференцијаФото: РТРС

Незадовољан игнорисањем радне групе за израду стратегије предсједавајући Ректорске конференције, Жарко Павић, поднио је оставку на ову функцију. Из ресорног министарства поручују – иако су имали прилику, на нацрт овог документа приватне високошколске установе нису уложиле ниједан аргумент против.

Стратегија развоја образовања, коју је усвојила Влада Републике Српске, донесена је без сагласности Ректорске конференције, тврде ректори приватних универзитета у Српској. Овај документ им, тврде, није представљен, због чега Стратегију, кажу, не прихватају.

- Донијели смо одлуку да треба хитно стопирати изношење у јавност, пред Владу Републике Српске и пред Комисију за изрду новог Закона о високом образовању Српске овакав уставно и законски неодржив документ, док Ректорска комисија не добије предложени документ и формира званичан став - рекао је Павић.

Своје мишљење у изради Стратегије дало је 19 чланова радне групе ресорног министарства, након чега је овај документ био доступан на сајту министарства. Остављен је рок за сугестије. Међутим, нико са приватних високошколских установа, нити Ректорске конференције није имао приједлоге на нацрт Стратегије, тврди помоћница министра за високо образовање Радмила Пејић. Приватне високошколске установе никако нису учествовале у изради, али то је због њиховог односа према раду, додаје она. 

У новој Стратегији се наводи – не могу се организовати студијски програми медицинских, правних и педагошких занимања на приватним високошколским установама. Та новина потакла је појединце на закључак да се тиме ограничавају права образовања под једнаким условима.

- Моје мишљење је да држава има право да каже да штити свој интерес, да хоће да има одличне учитеље, љекаре, правнике, односно адвокате који ће се школовати на добрим високошколским установама - каже ректор Универзитета у Бањалуци, Станко Станић.

И студенти су сагласни – квалитет изнад свега. Факултете, кажу, дијеле искључиво на добре и лоше, никако на државне и приватне.

- Мислим да још немамо услове да се отворе приватни факултети медицине, чак и државни то не остварују са лакоћом, а камоли тек приватни - каже Боривоје Обрадовић, предсједник Уније студената Републике Српске.

Како би се донио званичан и јединствен став о овом документу, потребно је формирати комисију Ректорске комисије, чији би чланови били представници свих универзитета Српске, поручили су из приватних факултета. Дали су и рок - до краја фебруара.