latinica  ћирилица
02/02/2016 |  19:01 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: Грчка да контролише границу или слиједе мјере

Европска унија је данас повећала притисак на Грчку да почне на одговарајући начин да контролише своју границу или ће морати да се суочи са мјерама званичног Брисела.
Грчка и ЕУ - Фото: илустрација
Грчка и ЕУФото: илустрација

Европска комисија је данас усвојила извјештај у којем се препоручују мјере које ће обезбиједити да Грчка провјерава податке свих избјеглица са подацима из кривичних база података, као и да им обезбиједи смјештај све док траје провјера, пренијела је агенција АП.

Комисија је саопштила да мигранти који не испуњавају услове да им буде пружена заштита морају у краћем року да буду послати натраг кући, а такође мора да се појача контрола границе помоћу нове опреме и инфраструктуре.

Грчка има рок од три мјесеца да испуни захтјеве Комисије, а ако то не уради, Комисија ће препоручити да друге чланице Европске уније поново уведу граничну контролу како би се заштитила "шенгенска зона".

Процјењује се да је у Грчку током 2015. године стигло 850.000 миграната, што је преоптеретило тамошњу обалску стражу и центре за пријем избјеглица.

Хуманитарне организације наводе да финансијски посрнула Грчка има обезбјеђен смјештај за око 10.000 људи, што је једнако само једном проценту укупног броја људи који су ушли у ту земљу.