latinica  ћирилица
02/02/2016 |  19:53 ⇒ 19:54 | Аутор: klix.ba

Потписивање општег колективног уговора за ФБиХ 10. фебруара

Све правне препреке и недоумице да општи колективни уговор буде потписан 10. фебруара отклоњене су на данашњој ванредној сједници Економско-социјалног вијећа за територију Федерације БиХ, а усагласили су га социјални партнери, Савез самосталних синдиката БиХ и Удружење послодаваца Федерације БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

"Постоји висок ниво компромиса и договора око текста уговора те ћемо коначно приступити његовом потписивању наредне седмице на сљедећој сједници ЕСВ ФБиХ", изјавио је новинарима предсједник Удружења послодаваца ФБиХ Сафудин Ченгић.

Истакао је да је текст општег колективног уговора претрпио измјене у правном тумачењу, односно сегментима који би могли бити двојако протумачени, поручујући да се "не смије дозволити искориштавање правних празнина уговора у циљу судских спорова, тужби".

Савез самосталних синдиката БиХ захтијевао је ванредно засједање у циљу отклањања свих препрека за потписивање уговора. Предсједник Савеза Исмет Бајрамовић рекао је да Влада ФБиХ тражи прво потписивање општег колективног уговора, а затим гранских колективних уговора по кантонима.

"Ми смо аналогно том закључку, јер је Влада извршни орган у држави, тражили да се након потписивања општег колективног уговора да довољан рок, односно рок продужи, за потписивање гранских колективних уговора, од седам дана. На тај начин би се испунио услов што су га поједини поставили, иако понављам није по закону да се прво општи уговор испреговара", казао је Бајрамовић.

На сједници је преговарано и о трајању колективног уговора, при чему је захтјев Владе Федерације да се скрати на 12 мјесеци, умјесто 18.

"Најмање ће бити проблем шта је коначна верзија, јер сва три социјална партнера прихватају да буде и једна и друга верзија. У тексту ћемо јасно дефинисати је ли то 12 или 18 мјесеци", рекао је Ченгић.

Послодавци и Синдикат нагласили су да је износ најниже плате у Федерацији неупитан, а износи 406 КМ.