latinica  ћирилица
03/02/2016 |  08:18 ⇒ 13:04 | Аутор: Агенције

Српски пилот спасио путнике послије експлозије у авиону (ВИДЕО)

Пилот Владимир Водопивец (64) из Београда успио је да безбједно спусти авион са 74 путника и чланова посаде на аеродром у Могадишу у Сомалији послије експлозије која је разнијела дио трупа код десног крила летјелице, пише "Блиц".
Српски пилот спасио путнике послије експлозије у авиону (Фото: Darren Howe) -
Српски пилот спасио путнике послије експлозије у авиону (Фото: Darren Howe)

На лету који је био на путу за Џибути из Сомалије, догодила се експлозија која је оштетила труп авиона код десног крила летјелице, из кога је по ријечима очевидаца испало тијело у пламену. Сомалијске власти пронашле су тијело путника који је погинуо када је исисан из путничког авиона у близини Могадиша.

Власти округа Балад, око 30 километара сјеверно од Могадиша, саопштиле су да је на том подручју пронађено тијело мушкарца, за којег се вјерује да је исисан из авиона у тренутку после експлозије, која је направила рупу у трупу авиона, пренио је Ројтерс.

"Он је испао из авиона кад је дошло до експлозије у авиону", рекао је полицајац.

Један полицајац на аеродрому у пријестоници је изјавио: "Тијело преминулог путника се транспортује за Могадиш" и додао да се ради о човјеку старом око 55 година.

Пилот Владимир Водопивец из Београда успио је да приземљии авион са више од 70 путника и чланова посаде. Повријеђена су још два путника. Један од путника, Мухамед Али, рекао је како је зачуо страшан прасак и да није знао да ли је бомба или неки струјни удар. Како преноси агенција АП, сомалијске власти саопштије су да до саданије утврђено да ли је по сриједи била криминална активност.

Сомалијска влада је навела да је истрага тог случаја у току.

- Пола сата пошто смо полетјели са аеродрома у Сомалији, на 3.300 метара висине зачула се страшна експлозија. Путници су почели да вичу, а ја сам се одмах вратио на аеродром. На срећу, нико није теже повријеђен - прича пилот из Србије Владимир Водопивец.

Иницијални тестови оштећења на авиону компаније "Дало ерлајнс" показали су да постоје трагови експлозива, рекао је извор упућен у истрагу.

Званичник аеродрома у Могадишу процијенио је да је авион био на висини између 3.600 и 4.200 метара када се експлозија догодила.

Сви долазни и одлазни летови на аеродрому у Могадишу били су привремено суспендовани због овог инцидента.

Међутим, медији спекулишу да се ипак ради о самоубилачком нападу, да је експлозив највјероватније унио неко од путника, пошто на то указују трагови на дијелу авиона који је оштећен, а грађани Балкада, насеља у близини Могадиша, рекли су да су видели експлозију и тренутак кад је "са неба пало запаљено тело".

- Мислим да је ријеч о бомби, али на срећу није оштећен управљачки систем, па сам могао да се вратим и слетим на аеродром. Ово ми се никада у животу није догодило. Изгубили смо притисак у кабини. Хвала Богу да се све добро завршило - рекао је Водопивец непосредно након инцидента свом пријатељу.

Водопивец, рођени Београђанин, искусан је пилот који је радио у ЈАТ-у и "Монтенегро ерлајнзу", а посљедњих година лети у Африци, пошто се запослио у "Дало Ерлајнсу".

Пилот је, по ријечима британских медија, извео невјероватан подвиг јер је успио да у таквим условима окрене авион и безбједно слети на аеродром.