latinica  ћирилица
03/02/2016 |  08:45 ⇒ 08:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп: Пораз у Ајови ме "мрвицу" разочарао

Амерички бизнисмен и претендент за кандидата Републиканаца за председника САД Доналд Трамп изјавио је данас да је "мрвицу разочаран" због пораза на страначким изборима у савезној држави Ајови, на којима је побиједио сенатор Тед Круз.

На првом гласању у трци за Бијелу кућу, Републиканци у Ајови, пољопривредној држави на америчком средњем западу, подржали су јуче ултраконзервативног Круза, док је Трамп завршио на другом мјесту, једва нешто бољи од трећег ривала, сенатора Марка Рубија.

На питање новинара да ли се осјећа лоше због таквих резултата, Трамп је рекао: "Мрвицу сам разочаран... можда зато што су анкете показивале да водим са предношћу од пет одсто гласова."

Амерички милијардер је у недјељама уочи страначких избора у Ајови водио у готово свим државама САД. Трамп је додао да постоји шанса да је његова одлука да не учествује у дебати републиканских кандидата на телевизији "Фокс њуз" лоше утицала на резултате избора у Ајови. Он је истакао и да се није баш много трудио да добије изборе у тој америчкој савезној држави.

"Нисам томе посветио баш пуно времена. Нисам ни очекивао да остварим неки добар резултат", рекао је.

На коференцији за штампу пре скупа у Милфорду, у савезној држави Њу Хемпшир, Трамп је прескакао сва питања новинара о томе шта мисли зашто је изгубио у Ајови и да ли је нервозан поводом наредних страначких избора у другим државама.

Кад је, међутим, стао на бину и обратио се присталицама, Трамп је оштро критиковао медије за то што су посветили више пажње трећем мјесту Рубија него његовом другом мјесту, новинаре је назвао "јадницима" и подстакао присталице да их извижде.

Неки Трампови фанови истичу да их пораз у Ајови није много погодио.

"Мислим да је остварио прилично добар резултат с обзиром да се Круз молио на сваком скупу у Ајови, а то је прилично религиозна савезна држава", рекла је Ели Џонсон (33).