latinica  ћирилица
03/02/2016 |  09:29 ⇒ 09:31 | Аутор: СРНА

Грубешић: Тужилаштво није дало транскрипте Радончићевих разговора

Тужилаштво БиХ провјериће све који су могли транскрипте дијела прислушкиваних разговора лидера Савеза за бољу будућност Фахрудина Радончића доставити медијима прије него што су представљени на рочишту у Суду БиХ, рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba) -
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba)

Он је рекао да из Тужилаштва БиХ ови документи нису прослијеђени медијима.

"Тужилаштво БиХ поступа у складу са законом. С обзиром на то да документи нису дати из Тужилаштва БиХ, Тужилаштво ће извршити провјере свих актера у поступку који су их могли уступити", наведено је Грубешићевом одговору "Дневном авазу".

Лист констатује да овај став долази након што је предсједник Високог судског и тужилачког вијећа /ВСТС/ Милан Тегелтија јуче изјавио да су објавом транскрипата дијела прислушкиваних разговора из процеса лидеру СББ-а нарушена његова уставом загарантована права, те да би под хитно требало провести истрагу о том питању.

Наведено је и да је сарајевски портал "Кликс" само три и по часа након хапшења лидера СББ-а објавио транскрипте пресретнутих разговора између Радончића и секретара Министарства безбједности БиХ Бакира Даутбашића.

Како наводи "Аваз", у овом случају тешко се може говорити о одговорности медија за преношење транскрипата у јавности прије него што су презентовани у Суду БиХ, али може о одговорности оних који су омогућили да транскрипти доспију у јавност.