latinica  ћирилица
03/02/2016 |  13:32 ⇒ 13:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Зуроф најавио протест Влади Хрватске због избора Хасанбеговића

Ефраим Зуроф, историчар и директор Центра Симон Визентал у Јерусалиму, познат као "ловац на нацисте", најавио је званични протест хрватској влади због избора Златка Хасанбеговића за министра културе.
Ефраим Зуроф - Фото: ТАНЈУГ
Ефраим ЗурофФото: ТАНЈУГ

Зуроф је за загребачки портал Индеx.хр изјавио да ће проучити све материјале о Хасанбеговићу и замолио тај медији да му и они пошаљу све што, како је рекао, могу наћи на ту тему. Упитан да ли прати догађаје у Хрвтској посљедњих мјесеци, Зуроф је кратко питао:

"О чему говорите, мислите ли на новог министра културе? Да, пратим догађаје око њега".

На мобу да прокоментарише чињеницу да је Хасанбеговић у једном интервјуу показао поприлично разумијевање за некадашњег Великог муфтију јерусалемског ал- Хусеинија и његова недјела прије, за вријеме и након Другог свјетског рата, те рекао да је он био жртва историјских околности, британског колонијализма и милитантног ционизма, Зуроф се најприје дуго смијао, а потом казао:

"Сљедеће што ће рећи је и да је Анте Павелић такође жртва политичких и историјских околности. Ово је одвратно. Не разумијем како таква особа може постати министар у земљи која је добра и цијењена чланица Европске уније".

Ипак, додао је, именован је и чини се да ће остати.
"Не само да се мање-више диви ал-Хусеинију него и тврди да је антифашизам обична флоскула. Занимљиво. Ако постоји ишта што би требало бити извор поноса за људе у Хрватској онда су то они који су се борили против усташа, они који су се борили за слободу и против оних који су масовно убијали мањине у НДХ", рекао је Зуроф.

Зуроф је подсјетио да је Хрватска била подијељена између усташа и оних који су се борили против њих и свакоме с имало морала и интелигенције требало би бити јасно да су усташе биле криминалци, а не хероји.

"Невјероватно је да се неко диви људима из Ханџар дивизије, од којих је горе тешко замислити", навео је овај чувевни "ловац на злочинце".

Иначе, Хасанбеговић је поштовалац усташког лидера Анте Павелића, негира антифашизам и Устав РХ. Док су у се у парламенту ломила копља око његовог избора за министра културе, он је рекао:

"Вријеме је да се оставимо идеологија. Овде није ријеч о антифашизму, него о југославенском тоталитаризму. Антифашист је био и Тито и Стаљин и Пол Пот, и Патон. Ја говорим о тоталитаризму. Хрватска је у савршеној супротности с југославенским тоталитаризмом. Иза свих својих ријечи стојим", казао је Хасанбеговић.

Навео је и да је из Другог свјетског рата као побједник изашао југославенски тоталитаризам.