latinica  ћирилица
03/02/2016 |  13:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Јункер: Приједлог о реформисању односа Британије с ЕУ правичан

Приједлог о реформисању односа Британије са Европском унијом је правичан према Британији и свих осталих 27 чланица ЕУ и Европски парламент га мора подржати, рекао је предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер европским посланицима у Стразбуру.

"Увијек сам говорио да желим да Британија остане чланица ЕУ на основу поштеног договора. Рјешење које је предложено је праведно за Британију и осталих 27 држава чланица", казао је Јункер, а преноси Ројтерс.

Како је додао, тај приједлог је исправан и за ЕП те, нагласио је, "парламент мора да у потпуности прихвати нове договоре".

Јункер је навео да Европска комисија подржала приједлоге предсједника Европског савјета Доналда Туска зато што је блиско сарађивала са њим по том питању.

У Тусковом нацрту приједлога се наводи да чланице ЕУ имају могућност да обуставе исплату социјалне помоћи радницима из других чланица блока, у случају кад "постоји ванредна ситуација у мјери која угрожава кључне аспекте социјалног система те земље".

Туск је такође предложио механизам путем којег девет чланица Уније које не користе евро као валуту могу да изразе забринутост и да добију "неопходна разувјеравања" у вези одлука које донесе еврозона.

Британски премијер Дејвид Камерон, који жели да буде постигнут договор између званичног Лондона и Брисела како би већ у јуну могао да одржи планирани референдум о чланству Британије у ЕУ, изјавио је да Тускови приједлози "показују стварни напредак", али да "има још посла.