latinica  ћирилица
03/02/2016 |  15:06 | Аутор: РТРС

Чубриловић-Пшеница: Поштовати вољу грађана, укључујући и право на референдум

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је у Бањој Луци, са амбасадором Словачке у БиХ Јаном Пшеницом.
Чубриловић - Пшеница - Фото: РТРС
Чубриловић - ПшеницаФото: РТРС

Како је саопштено, Чубриловић и Пшеница размијенили су ставове о актуелној политичкој и економској ситуацији у Републици Српској, БиХ и региону, посебно у контексту европских интеграција.

Чубриловић је рекао да је Народна скупштина Република Српска чврсто опредијељена за поштивање воље грађана, уважавање људских права и основних демократских приципа, укључујући и право на спровођење референдума о питањима која су од интереса за грађане и очување дигнитета органа и институција Републике Српске.

Како је наведено, Чубриловић је изразио опредјељеност Народне скупштине за испуњавање обавеза на усаглашавању законске регулативе, у складу са европским стандардима, поштујући, при том, Устав Републике Српске, Устав Босне и Херцеговине и надлежности свих нивоа власти.

Словачки амбасадор Јан Пшеница рекао је да ће Словачка Република, која ће у току ове године предсједавати Европском унијом, уложити дипломатске напоре да подржи БиХ на путу интеграција у Европску унију.

Чубриловић и Пшеница разговарали су и о потреби интензивирања привредне, економске и трговинске сарадње између Републике Српске и Словачке, наведено је у саопштењу.