latinica  ћирилица
03/02/2016 |  16:01 | Аутор: СРНА

Марковић: Опрез за ГМО сјемена соје

Због појаве генетски модификованог сјемена соје пољопривредни произвођачи ово сјеме треба да купују исључиво у регистрованим апотекама, упозорено је у пољопривредном савјетовању које је данас одржано у Добоју.

Руководилац Подручне јединице Ресора за пружање услуга у пољопривреди Драгиша Марковић рекао је да се генетски модификовано сјеме соје најчешће набавља илегално из Хрватске и Србије.

Марковић је напоменуо да се усјеви ГМО соје могу препознати тек у одређеним фазама развоја, те подсјетио да су прошле године на подручју Пелагићева, Жабара и Шамца пронађени и уништени ови усјеви о трошку пољопривредника.

- ГМО биљке соје имају убачен ген из земљишта у природи, од бактерије која има способност да разлаже глифосат. Такве биљке се, ослобађајући од корова, могу третирати тоталним хербицидима који су јефтинији и користе се у мањим количинама - појашњава Марковић.

Према његовим ријечима, за уништавање корова код конвенционалне соје користе се други, скупљи препарати у већим количинама.

Начелник Одјељења за пољопривреду града Добој Душко Паравац рекао је да соја, као основна компонента у сточној храни, није заступљена на овом подручју јер нема одговарајућих прерађивачких капацитета, па се набавља из окружења у облику сачме.

Он је навео да узгој соје зависи од потреба и интереса пољопривредних произвођача, да је њена производња намијењена за индивидуалне потребе и да се сије на површини од неколико десетина хектара.

Власник "Пољокуће" из Добоја Горан Марковић, који се бави и дистрибуцијом и продајом сјемена, рекао је да да нема велике потражње за сјеменом соје које увози из регистрованих института из иностранства.

Савјетовање су организовали Пољопривредни институт из Новог Сада и фирма "Агромаркет" из Бијељине. Учесници су представљене најновије технологије и сортименти из области ратарства, повртарства и крмног биља.