latinica  ћирилица
03/02/2016 |  16:07 ⇒ 19:08 | Аутор: СРНА

Путин и Кисинџер о спољној политици

Руски предсједник Владимир Путин одржао је састанак о спољној политици са бившим америчким државним секретаром Хенријем Кисинџером у својој резиденцији у предграђу Москве, рекао је данас портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.
Путин се састао са Кисинџером у Москви (Фото: © Sputnik/Алексей Никольский) -
Путин се састао са Кисинџером у Москви (Фото: © Sputnik/Алексей Никольский)

Кисинџер /92/, некадашњи амерички државни секретар и шеф америчке дипломатије, својевремено је покренуо политику "попуштања" у односима између САД и Совјетског Савеза.

1973. године је добио Нобелову награду за мир.

Песков је рекао да састанак руског шефа државе са америчким дипломатом представља наставак њихових пријатељских контаката.

- Данас ће се пријатељски дијалог између Путина и Кисинџера наставити у Москви - рекао је Песков, додајући да се они већ дуго познају и одржавају контакте, преноси ТАС.

Песков је нагласио да је Путин рекао да је ово прилика да се дискутује о актуелним питањима спољне политике и размијене мишљења о изгледима за даљи развој.

Према извештајима медија, Путин и Кисинџер су до сада одржали више од 10 састанака.

Приликом посјете Кисинџера Москви у октобру 2013. године, Путин је рекао да Русија увијек придаје велику пажњу његовим ставовима о развоју политичке ситуације у свијету, називајући бившег државног секретара "политичарем свјетске класе".