latinica  ћирилица
03/02/2016 |  16:18 ⇒ 04/02/2016 | 08:21 | Аутор: РТРС

Како се живи у калифату? (ВИДЕО)

Мохамед Саад, сиријски активиста, на својој кожи је осјетио бруталност ИСИЛ-ових затвора. Оптужен за сарадњу са побуњеничком групом Слободна сиријска армија, која се бори против екстремиста, Саад је ухапшен у свом родном граду Дери ел Зори док је снимао улице видео-камером.
ИД -
ИД

 Преживио је свакодневну тортуру и премлаћивањe да би данас могао да свједочи о бруталности самозване исламске државе.

- То је криминална банда која се претвара да је држава, и та чињеница се прикрива медијским бомбардовањем и испирањем мозга, истакао је Мохамен Саад, сиријски активиста из Дери ел-Зоура који тврди да је био заробљеник ИСИЛ-а.

Саад објашњава да је калифат препун лицемјерства и двоструких аршина. Једном су га, каже, извукли из ћелије и са осталим затвореницима, сакрили у купатилу јер је затвор изненада посјетио старији муслимански клерик, који не одобрава мучења.

Наредио је чуварима да у року од 30 дана пусте све оне који нису званично оптужени. То се, наравно, није десило. Саад каже то није ни очекивао. Након пет мјесеци у притвору, Саада су пустили јер је пристао да ради у ИСИЛ-овој медијској кампањи. Припремао је пропагандне видео-материјале али је након три мјесеца успио да побјегне у Турску.

- Сва та прича о увођењу шеријатског закона и исламских вриједности је само обична пропаганда. ИСИЛ се бави само мучењем, убиствима и пљачком. Њихове жртве су сви они који их критикују, истакао је Саад.

Диспропорцију између реалности и онога што исламисти презентују огледа се и, називaмо их тако, правилима службе Хисбе, вјерске полиције у калифату. У манифесту на 12 страница се, између осталог, наводи - Припадник Хисбе мора да буде њежан и пријатан према онима којима наређује и које прекорава. Мора да буде флексибилан и са добрим манирима тако да је његов утицај већи а резултати рада бољи.

Поменуту њежност, флексибилност и добре манире у стварности замјењују палице, мучења и одрубљивања глава, кажу преживјели. Упркос страшним злочинима, ИСИЛ је, у једном тренутку, успио да пробуди наду међу сиромашним сунитима у Сирији и Ираку.

Представили су се као контра-тежа владавини диктаторских режима, обећали су правду кроз екстремну интерпретацију шеријатских закона, помагали су сиромашнима. Пропагандна машинерија промовисала је сан о исламском калифату што је привукло исламске екстремиста из цијелог свијета.

Међутим, ситуација на терену је другачија од слике презентоване у јавности. Сиријци који су успјели да побјегну од ИСИЛ-овог терора, кажу да јавно разочарење расте јер у калифату не успјевају да испуне обећања. Сан о држави у којој владају исламски шеријатски закони претвара се у ноћну мору. Преживјели све чешће повлаче паралелу са режимом Башара ел Асада, против којег су се борили, људи су у страху, доушници су на сваком кораку.

- Као и под Асадовим режимом и данас се бојимо да причамо против ИСИЛ-а пред онима којима баш потпуно не вјерујемо, истакла је Фатима, 33-огодишња мајка петоро дјеце из Палмире.

Фатима је побјегла у Турску у новембру са супругом и петоро дјеце. Побјегла је од руских и сиријских ваздушних напада. Каже да живот у самопрокламованом калифату и није живот, већ понижење.

- Исламисти вас оставе на миру једино ако радите оно што вам се каже, додаје она.

Умјесто једнакости, у друштву се уздиже нова елитистичка класа – џихадисти – који уживају посебна права и погодности, понашају се како желе и са висине посматрају “обичне” грађане. Судови су на њиховој страни, а судије своје одлуке оправдавају цитирајући дијелове Курана или објашњењем да “Бог преферира оне који се боре у џихаду од оних који сједе”.

Хосам који је био власник продавнице женске гардeробе у Раки, каже да припадници ИСИЛ-а имају привилегије које су их врло брзо издвојиле од осталих грађана. У већини случајева младићи су се придруживали ИСИЛ-у како би се извукли из сиромаштва или заштитили себе и своје породице од ИСИЛ-а.

- Они који се придруже ИСИЛ-у напредују на друштвеној љествици. ИСИЛ-овци возе луксузна возила и једу у најбољим ресторанима и ко год има пријатеља или рођака у ИСИЛ-у, боље живи, рекао је Хосам, избјеглица из Алепа.

Незадовољство расте и због тога што је ИСИЛ све мање у стању да организује јавне службе, у највећој мјери због тога што их је стање на фронту натјерало да смање финансијске издатке. Руски и амерички ваздушни удари тешко су оштетили нафтну инфраструктуру – највећи извор прихода.

Током протекле године ИСИЛ је изгубио 30 одсто своје територије у Ираку и Сирији, према подацима анти-ИСИЛ коалиције коју предводи Америка. Према свједочењима преживјелих, редукције струје и воде су све чешће, нафта је све скупља, а ИСИЛ-ови џихадисти све бруталнији.