latinica  ћирилица
03/02/2016 |  16:40 | Аутор: СРНА

Свједок: Нисам знао за злочине над муслиманима у Босанској Крајини

Миле Матијевић, свједок одбране на суђењу генералу Ратку Младићу, изјавио је данас пред Хашким трибуналом да 1992. године није знао да је специјална полиција починила злочине над муслиманима и Хрватима у босанској Крајини и да није учествовао у прикривању масовне гробнице у Томашици код Приједора.
Хашки трибунал - Фото: Wikipedia
Хашки трибуналФото: Wikipedia

Матијевић, који је у прољеће 1992. године био начелник полиције у Центру службе безбједности у Бањалуци, рекао је током унакрсног испитивања да му нису познати злочини над муслиманима које су, према наводима Тужилаштва, починили припадници одреда специјалне полиције у Босанском Новом, Котор Варошу и Приједору.

На директно питање заступника оптужбе да ли је знао да је приједорска полиција починила злочин на Корићанским стијенама, свједок је одговорио да је био упознат, али не детаљно, те додао да му није познато да ли је за тај злочин неко одговарао.

Матијевић је негирао да је знао за злочине над муслиманима у логору Омарска код Приједора. "Чуо сам да има безбједносних проблема, али нисам ишао тамо", рекао је Матијевић.

Он је одбацио тврдњу да је био умијешан у прикривање масовне гробнице у руднику Томашица код Приједора. "То је апсолутно нетачно. Ја у вези са тим не знам ништа... Апсолутно сам чисте савјести, немам никаквог сазнања, ни учешћа у томе", рекао је свједок.

Због проблема које Младићева одбрана има у довођењу посљедњих свједока, извођење доказа пред Трибуналом неће бити до краја фебруара, саопштио је на крају данашњег засједања предсједавајући судија Алфонс Ори.

Стране ће се, међутим, у судници поново наћи 16. фебруара на расправи о захтјеву Младићеве одбране да Трибунал обавеже Белгију и НАТО да омогуће браниоцима да разговарају са једним потенцијалним свједоком.