latinica  ћирилица
04/02/2016 |  08:02 ⇒ 11:27 | Аутор: РТС

Свјетски лидери у Лондону о Сирији

Свјетски лидери, међу којима и премијер Србије Александар Вучић, окупиће се у четвртак у Лондону на конференцији посвећеној Сирији и мигрантској кризи.
Сирија (фото:© Sputnik/ Валерий Мельников) -
Сирија (фото:© Sputnik/ Валерий Мельников)

 Домаћини донаторске конференције под називом "Подршка Сирији и региону 2016" су британски премијер Дејвид Камерон, њемачка канцеларка Ангела Меркел, норвешка премијерка Ерна Сулберг, кувајтски емир шеик Сабах Ал Ахмед Ал Сабах и генерални секретар УН Бан Кимун.

Очекује се и учешће америчког предсједника Барака Обаме и руског предсједника Владимира Путина и представника више од 70 држава, невладиних организција.

Донаторска конференција има за циљ прикупљање финансијских средстава за дугорочну економску помоћ онима који су расељени због сукоба у Сирији и подршку земљама које су примиле мигранте.

На конференцији ће, према најавама, бити постављени амбициозни циљеви када је ријеч о образовним и економским могућностима, како би се помогло избјеглицама, али и земљама које су им пружиле уточисте.

Скуп долази у тренутку када су у у Бечу почели дугоочекивани преговори између представника сиријске владе и дијела опозиције, уз посредство изасланика генералног секретара УН Стефана де Мистуре а многи у Европи све гласније упозоравају да, уколико се убрзо не пронађе неко решење за мигранте, прети опасност да буде угрожен и сам опстанак ЕУ.

Поједини лидери држава-чланица Уније истичу да је за рјешење остало шест до осам недјеља, а земље које су примиле највише избјеглица - Њемачка, Шведска и Аустрија, уводе додатне пограничне мјере како би се контролисао прилив миграната.

Њемачка канцеларка је под посебним притиском њемачке јавности, опозиције, али и коалиционих партнера, који са све мање ентузијазма прихватају њен отворени позив избјеглицама изречен љетос на почетку кризе. Конференција ће бити отворена говорима коорганизатора, а потом ће бити одржана и пленарна сједница у два дијела.

Србију ће представљати премијер Александар Вучић који је поручио да Србија неће бити паркинг за мигранте, да неће и није у могућности да удоми стотине хиљада тих људи, али је спремна да учествује у систему квота, иако нема ту обавезу попут чланица ЕУ.

Коментаришући незваничне информације да ће на предстојећој конференцији у Лондону дио новца бити намијењен Србији како би се један број миграната овде задржао, он је рекао да би тако велики износ као што се помиње значио да ће стотине хиљада миграната остати у Србији. 

"То није могуће. Србија није паркинг за било кога и не може то да буде", поручио је Вучић.

Портал Еурактив је јуче пренио да је један од функционера ЕУ рекао да ће Фонд ЕУ за одговор на сиријску кризу, познат као Мадад фонд, који је ЕУ успоставила у децембру 2014. године и који има на располагању 650 милиона евра, помоћи и да се "избјеглице задрже у Македонији и Србији".

Како је недавно речено Танјугу у кабинету премијера, Вучић је позван да учествује конференцији у заједничком писму британског премијера Дејвида Камерона, њемачке канцеларке Ангеле Меркел, норвешке премијерксе Ерне Солберг и кувајтског шеика Сабаја ал-Ахмеда ал-Џабера а-Сабахија и генералног секретара УН Бан Кимуна.

С тим у вези, Влада Србије је на сједници прошле суботе донијела одлуку да издвоји 500.000 евра да се преко Уницефа додијели за дјецу Сирије. Криза у Сирији траје готово пет година, у сукобима је погинуло, према процјенама УН, 250.000 људи, рањено 1,2 милиона.

Хуманитарна помоћ је потребна за 13,5 милиона људи, готово половина становништва је расељена, само у 2015. 1,2 милиона а број сиријских избјеглица тренутно износи 4,2 милиона.