latinica  ћирилица
04/02/2016 |  08:27 | Аутор: СРНА

Асанж спреман да се преда британској полицији

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж најавио је да ће се сутра предати британској полицији ако панел УН одлучи да је законито приведен.
Џулијан Асанж   (Фото: expressandstar.com) -
Џулијан Асанж (Фото: expressandstar.com)

Асанж се склонио у Амбасаду Еквадора у западном Лондону у јуну 2012. године да би избјегао изручење Шведској због оптужби за сексуалне нападе, које је одбацио.

Он је поднио тужбу против Шведске, Велике Британије и радне групе УН због одлуке о арбитрарном притвору из септембра 2014. године.

Асанж је на "Твитеру" објавио да ће прихватити одлуку против њега, али и да се нада да ће бити слободан, односно да ће УН одлучити у његову корист.

Радна група УН о арбитрарном притвору саопштиће сутра резултате истраге о Асанжу, односно да ли ће тражити његово ослобађање.

Панел правних експерата разматрао је доказе из Велике Британије и Шведске.

"Уколико УН сутра саопште да сам изгубио случај против Велике Британије и Шведске изаћи ћу из Амбасаде у подне да би ме ухапсила британска полиција јер више нема смислене могућности за даље жалбе", написао је Асанж, преноси Би-Би-Си.

Он је навео да, уколико буде утврђено да су стране у спору дјеловале незаконито, очекује да му се одмах врати пасош и прекину даљи покушаји његовог хапшења.

Аустралијанац Асанж ухапшен је у Лондону 2010. године на основу европског налога за хапшење, који је издала Шведска.

Еквадор је Асанжу дао азил и он је ушао Амбасаду те земље, након што је Врховни суд Велике Британије донио одлуку о његовом изручењу.