latinica  ћирилица
04/02/2016 |  10:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Сеул и Токио пријете да ће оборитити остатке ракете

Јужна Кореја и Јапан су саопштили да ће оборити остатке ракете који падну на њихове територије, коју је Сјеверна Кореја најавила да ће лансирати током фебруара.
Балистичка ракета -
Балистичка ракета

Јужна Кореја и Јапан су саопштили да ће оборити остатке ракете који падну на њихове територије, коју је Сјеверна Кореја најавила да ће лансирати током фебруара.

Из Сеула наводе да су открили да су планови за лансирање ракете у Пјонгјангу у току, пренио је АП.

Пјонгјанг је у уторак обавијестио агенције УН о плану да лансира свој "сателит за осматрање земље" у периоду између 8. и 25. фебруара.

Према ријечима портпарола јужнокорејског Министарства одбране, Муна Санг Гјина, Јужна Кореја уз помоћ специјално опрмељених разарача, авиона, софистицираних радара и друге присмотне опреме надгледа припреме Сјеверне Кореје за лансирање ракете, али је одбио да изнесе друге детаље.

На комерцијалним сателитским снимцима направљеним 1. фебруара примјетан је повећан број возила на сјевернокорејској лансирној станици, у поређењу са снимцима направљнеим недјељу дана раније.

На основу тога може се закључити да се Сјеверна Кореја припрема за лансирање ракете наредних недјеља.

Јужнокорејски и амерички званичници саопштили су да ће лансирањем ракете бити угрожна регионална безбједност и прекршене резолуције Савјета безбједности Уједињених нација, у којима је Сјеверној Кореји забрањено да изводи било какве нуклеарне и балитсичке активности.

Дипломате у СБ УН већ се залажу за увођење нових снакција Сјеверној Кореји због недавно изведеног нуклеарног теста, а предсједница Јужне Кореје Парк Геун Хје позвала је УН да Сјеверној Кореји уведу снакције како би они схватили да не могу да "преживе" ако не напусте свој војни програм.

Сјеверна Кореја тврди да има суверено право да развија свемирски програм ланисрањем ракета, док САД и друге владе страхуују да су то само прикривене ракетне пробе.

Овим поводом огласио се јуче и Пекинг, који је изузетно забринут због извјештаја да Сјеверна Кореја планира лансирање сателита и позивао Пјонгјанг да покаже уздржаност.

По мишљењу Сеула, "обавјештење Сјеверне Кореје о плану да лансира пројектил дугог домета стиже у тренутку када се води дискусија о увођењу санкција Савјета безбједности УН због четвртог сјевернокорејског нуклеарног теста, директно пркоси међународној заједници,"

Јапански премијер Шинзо Абе рекао је јуче да ће радити са САД и другима како би се упутио "снажан захтјев" Сјеверној Кореји да се уздржи од лансирања пројектила.

Портпарол Стејт дипартмента Џон Кирби изјавио је да Уједињене нације треба да пошлају "брзу и чврсту поруку" Сјеверној Кореји, док је генерални секретар УН Бан Кимун изјавио да ће најава Сјеверне Кореје даље погоршати забринутост међународне заједнице, која већ постоји због недавно изведнеог нуклеарног тестирања.