latinica  ћирилица
04/02/2016 |  10:31 ⇒ 10:40 | Аутор: Агенције

Преминуо "Човјек дрво"

Индонежанин Деде Косвара, познат под надимком Човек дрво, преминуо је након дуге борбе с ријетком и неизљечивом болести.
"Човјек дрво" - Фото: B92
"Човјек дрво"Фото: B92

Четрдесетдвогодишњи Косвара боловао је од Левандовски-Луц дисплазије која узрокује неконтролисану појаву инфекција и брадавица. Због ове болести његово тјело било је прекривено израслинама које су покривале његове екстремитете, трошиле енергију и ограничавале покрете, а тежиле су скоро шест килограма.

Деде је на крају преминуо, а није остварио своју жељу за изљечењем и повратком послу столара којим се некад бавио. Мистериозно обољење коштало га је брака, каријере и независности. Просећи на улици, запослио се у путујућем циркусу. Излагао се погледима знатижељника као "Човјек дрво с Јаве".

Тај надимак је добио зато што су његове израслине личиле на кору дрвета, а као посљедица болести јавили су се и хепатитис и поремећај јетре. Један од љекара прокоментирао је његов тешки живот ријечима да је Деде клонуо духом и да му је било тешко због свих увреда са којима се суочавао.

Његова сестра рекла је да Деде пред смрт више њије могао ни да се самостално храни, али да ипак никада није изгубио вјеру у проналазак лијека.

"Желио је да се опорави успркос болести. Носио се с болешћу иако је трпио презир људи који су га сматрали проклетим. Желио је да се врати послу столара, а пушио је цигарете како би му прошао дан", рекла је.

Прву операцију имао је 1996. године, након чега је био хоспитализован 16 мјесеци и потом пуштен кући јер љекари нису знали како да му помогну. Израслине су му хируршки одстрањене 2008. године. Иако се операција учинила успјешном, оне су се, нажалост, опет вратиле.

О Дедеовом животу и његовој болести снимљено је неколико документараца.