latinica  ћирилица
04/02/2016 |  10:46 | Аутор: СРНА

Махмуљин се изјаснио да није крив за злочине над Србима у Возући

Некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин изјаснио се данас у Суду БиХ да није крив по оптужници која га терети за злочин против српског цивилног становништва и ратних заробљеника почињен 1995. године на подручју Возуће.
Сакиб Махмуљин (Фото: pressrs.ba) -
Сакиб Махмуљин (Фото: pressrs.ba)

Након што се Махмуљин изјаснио да није крив, Суд БиХ је најавио да ће у овом предмету ускоро почети суђење.

Махмуљин је на рочишту у Суду БиХ рекао да је истраживао овај предмет и утврдио да ту нема његове одговорности, објављено је на порталу "Дневног аваза".

Он је ухапшен по налогу Тужилаштва и Суда БиХ почетком децембра прошле године, а дан касније пуштен је да се брани са слободе, уз одређене мјере забране, иако је Тужилаштво тражило да му буде одређен једномјесечни притвор.

Суд БиХ потврдио је 7. јануара оптужницу која Махмуљина терети да је починио кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника, рањеника, болесника и српских цивила на подручју општине Завидовићи.

У оптужници се наводи да је Махмуљин на подручју општине Завидовићи, у својству команданта Трећег корпуса у чијем саставу је дјеловао и одред "Ел муџахедин" током 1995. године, док је трајала војна операција на ширем подручју Завидовића и Возуће, није ништа предузео како би спријечио злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и цивилима српске националности на том подручју.

Махмуљин је, наводи се у оптужници, имао информације да се припадници овог одреда спремају да почине злочин, а након почињеног злочина није предузео ништа да починиоци буду кажњени.

У оптужници се наводи да су припадници одреда "Ел муџахедин", међу којима су били борци из афро-азијских земаља, након заробљавања ратних заробљеника, цивила и санитетског особља српске националности, убили више од 50 заробљеника од којих су неки убијени ритуалним одсијецањем глава које су након тога показиване другим заробљеницима.

У оптужници се додаје да су припадници овог одреда злостављали и мучили заробљенике, одсијецали им уши и боли их по тијелу, везали и премлаћивали разним предметима, примјењивали изузетно сурове облике мучења, односно везивање заробљеника у згрченом положају са омчом око врата која би се, усљед помјерања, стезала и гушиле жртву и тако су их остављали више сати.

Од злостављања и премлаћивања многе жртве имају трајне посљедице и инвалидитет.

Након рата, посмртни остаци десетак жртава су пронађени, идентификовани и сахрањени, а за тијелима осталих жртава се још трага.

Махмуљина оптужница терети да је знао за убиства и злостављања затвореника, која су трајала више од 15 дана, у периоду јули - авугуст и у другом случају током септембра 1995. године, те да није ништа учинио да ове злочине спријечи, заустави или да казни починиоца.

Предложено је позивање више од 70 свједока оптужбе, од којих ће 11 дати исказе уз мјере заштите и приложено је више од 900 доказних материјала којима ће Тужилаштво доказивати кривицу оптуженог.

Ријеч је о предмету категорије два који је у фази истраге достављен из Хашког трибунала на процесуирање у БиХ.