latinica  ћирилица
04/02/2016 |  11:26 ⇒ 14:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Лондон: Помоћ за угрожене у Сирији (ВИДЕО)

У Лондону се одржава донаторска конференција посвећена Сирији, а њемачка канцеларка Ангела Меркел саопштила је да Њемачка планира да издвоји 2,3 милијарде евра за помоћ тој земљи до 2018.

Њемачка ће само ове године издвојити 1,1 милијарду, рекла је Меркелова, преноси Ројтерс.

ЕУ је обећала да ће ове године издвојити три милијарде евра за подршку Сирији, Јордану, Либану и Турској, које подносе највећи дио терета избјегличке кризе усљед рата у Сирији.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск рекао је на донаторској конференцији у Лондону да сусједи Сирије раде за глобалну добробит јер су прихватили више од 4,6 милиона сиријских избјеглица и да зато остале државе треба да их подрже.

Амерички државни секретар Џон Кери рекао је да ће његова држава издвојити око 890 милиона долара за помоћ угроженима у Сирији и сусједним земљама.

Он је додао да је у контакту са руским колегом Сергејем Лавровим ради договора о повећању хуманитарног приступа у Сирији.

Америчка донација састоји се од око 600 милиона долара хуманитарне помоћи и 290 милиона долара за развојне пројекте у земљама које се граниче са Сиријом, првенствено у Јордану и Либану.

Конференцији просуствује и премијер Србије Александар Вучић.

Домаћини донаторске конференције под називом "Подршка Сирији и региону 2016" су британски премијер Дејвид Камерон, њемачка канцеларка Ангела Меркел, норвешка премијерка Ерна Сулберг, кувајтски емир шеик Сабах ел Ахмед ел Сабах и генерални секретар УН Бан Кимун.

Најављено је учешће представника више од 70 држава и невладиних организација.

Циљ донаторске конференције је прикупљање финансијских средстава за дугорочну економску помоћ онима који су расељени због сукоба у Сирији и подршку земљама које су примиле мигранте. Очекује се да буде прикупљено око седам милијарди долара.

Влада Србије донијела је одлуку да издвоји 500.000 евра да се преко Уницефа додијели за дјецу Сирије.

Криза у Сирији траје готово пет година, у сукобима је погинуло, према процјенама УН, 250.000 људи, а рањено 1,2 милиона.

Хуманитарна помоћ потребна је за 13,5 милиона људи, готово половина становништва је расељена, само у 2015. години 1,2 милиона, а број сиријских избјеглица тренутно је 4,2 милиона.