latinica  ћирилица
04/02/2016 |  12:43 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Одређен притвор Радовановићу, Страживуку и Скоку

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор Милану Радовановићу, Синиши Страживуку и Јосипу Скоку, осумњиченим за пореску утају или превару, злоупотребу овлаштења у привреди и обмањивање купаца.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Притвор Радовановићу, према овом рјешењу, може трајати до 29. фебруара, а Страживуку и Скоку до 1. марта, саопштено је из Суда БиХ.

Притвор је одређен због опасност од бјекства, бојазни да ће осумњичени, боравком на слободи, уништити, сакрити, измијенити или фалсификовати доказе или трагове важне за кривични поступак, те да ће ометати кривични поступак утицајем на свједоке или саучеснике.

Скоку је притвор одређен и због постојања нарочитих околности које оправдавају бојазан да ће поновити кривично дјело.

Радовановић, Страживук и Скоко ухапшени су у акцији "Колт", у оквиру које су припадници МУП-а Републике Српске ухапсили 13 лица због сумње да су починиле кривично дјело организовани криминал у вези са пореском утајом, злоупотребом овлаштења и обмањивањем купаца увозом базног уља које су продавали као дизел гориво.

Ухапшени су осумњичени за организован увоз базног уља, којем су додавали адитиве и продавали га као евродизел, иако тај производ није задовољавао техничке норме дизел горива, нити еколошке стандарде.

Истрагом је утврђено да су припадници организоване криминалне групе тиме остваривали незакониту имовинску корист од 30.000 КМ по једној цистерни горива, а њиховим незаконитим радњама за велике износе оштећен је буџет и сви грађани БиХ, те причињена штета власницима аутомобила, јер ово гориво штети моторима.

Ова лица ухапшена су 31. јануара и 1. фебруара у акцији која је започета под надзором и контролом Тужилаштва БиХ.