latinica  ћирилица
04/02/2016 |  12:59 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Цвијановић и Новалић са представницима ММФ-а о будућем ангажману у БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Федерације БиХ Фадил Новалић разговарали су у Вашингтону са представницима Међународног монетарног фонда и Свјетске банке о стању у области финансија у БиХ. На састанку са шефом Мисије ММФ-а у БиХ Недимом Илахијем разговарано је о будућим плановима када је ријеч о ангажману ММФ-а у БиХ.
Цвијановић, Новалић у Вашингтону - Фото: РТРС
Цвијановић, Новалић у ВашингтонуФото: РТРС

Премијери Српске и ФБиХ посебно су нагласили предстојеће активности у вези са доношењем и спровођењем мјера у складу са Реформском агендом, а које би требало да допринесу већој стопи привредног раста у овој години.

"Разговарано је и о активностима на спровођењу мјера у области пореске политике, које су предложене документом Економска политика за 2016. годину", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Цвијановић и Новалић у Вашингтону (фото: РТРС)

На састанку са потпредсједником Свјетске банке за Европу и централну Азију Сирилом Милером и директором Свјетске банке за земље југоисточне Европе Елен Голдштајн, Цвијановић је нагласила реформске мјере које Влада Српске спроводи с циљем стварања повољнијег привредног амбијента и привлачење домаћих и иностраних инвестиција.

"Овом приликом разговарано је о свим мјерама које су предузете на побољшању привредне активности у Републици Српској, а већ су дале позитивне ефекте кроз раст обима индустријске производње", наводи се у саопштењу.

Представници Свјетске банке исказали су заинтересованост за подршку спровођењу иновираног програма подстицаја запошљавању, модернизацији и обнови путне мреже, реструктурисању у жељезничком сектору, те реформи здравства.

Током састанка било је ријечи и о другим актуелним економским темама, о пројектима који су у току, као и активностима које предстоје на средњорочном плану.

Цвијановић и Новалић са ММФ-ом (фото: РТРС)