latinica  ћирилица
04/02/2016 |  13:32 ⇒ 19:07 | Аутор: СРНА

Видаковић: Скандалозна Црнаткова изјава

Потпредсједник СНСД-а Марко Видаковић сматра да је изјава министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка у Софији да је стратешки циљ БиХ улазак у НАТО, у најмању руку скандалозна и да је "додатна потврда да представници такозваног Савеза за промјене једно причају грађанима у Републици Српској, а нешто сасвим друго представницима међународне заједнице".
Марко Видаковић - Фото: РТРС
Марко ВидаковићФото: РТРС

"Прије само 15 дана члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, који долази из исте политичке странке као и Црнадак, изјавио је да БиХ неће ући у НАТО, уколико у тај војни савез не уђе и Србија. С обзиром на то да је у Народној скупштини Србије усвојена Декларација о војној неутралности, овдје би све требало бити јасно. Свима и јесте, осим господину Црнатку", навео је Видаковић.

Он је додао да би било добро да се Иванић и Црнадак усагласе барем о стратешким и судбоносним одлукама по Републику Српску и њене грађане, саопштено је из СНСД-а.

"Сматрам да би господин Црнадак требало да прочита Устав БиХ, јер у њему јасно пише да спољну политику креира и води Предсједништво БиХ. У том смислу сматрам да је Црнатково јавно супротстављање политици Младена Иванића или озбиљан унутарстраначки сукоб или перфидно договорена стратегија, а да би у било којој варијанти цијену платили грађани Српске", рекао је Видаковић.

Он је додао да СНСД никада неће дозволити да грађани Српске буду изманипулисани и преварени и да ће им, када за то буде вријеме, обавезно омогућити да се директно опредијеле и искажу свој став према овом питању.

Црнадак је јуче у Софији изјавио да је стратешки циљ спољне политике БиХ чланство у ЕУ и НАТО.