latinica  ћирилица
04/02/2016 |  13:44 ⇒ 22:31 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Присуство молитвеном доручку у Вашингтону потврда значаја Српске (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је присуство представника Српске Националном молитвеном доручку у Вашингтону потврда и признање значаја Српске у регионалним оквирима.
Вашингтон (фото:globeimages.net) -
Вашингтон (фото:globeimages.net)

Цвијановићева је нагласила да је веома битно да се у непосредним контактима са утицајним личностима у САД, представницима америчког Конгреса, Стејт департмента и других институција истакне положај и улога Републике Српске.

"То је потврда уставног и политичког позиционирања Републике Српске у оквиру БиХ", истакла је Цвијановићева након Молитвеног доручка, чији је домаћин био предсједник САД.

Премијерка Српске рекла је да је ово била прилика да се посјета Вашингтону, осим сусрета са представницима америчке администрације, искористи и за сусрете са бројном и врло утицајном српском дијаспором у САД, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Молитвеном доручку у Вашингтону присуствовали су представници америчке администрације, Конгреса, дипломатског кора, свјетске економске, политичке и културне елите.

Националном доручку, који се одржава првог четвртка у фебруару, присуствује 4.000 званица од којих је трећина из иностранства, из више од 140 држава из политичког, културног и вјерског живота, за које Организациони одбор, који чине представници Конгреса, оцијене да су остварили значајне друштене резултате у својим земљама.

Годишњи Национални молитвени доручак одржан је у оквиру цјелокупног програма окупљања изабраних званичника који је траје од 3. до 6. фебруара.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Федерације БиХ Фадил Новалић разговарали су претходно у Вашингтону са представницима ММФ-а и Свјетске банке о стању у области финансија у БиХ.

Цвијановић: Тероризам глобална пријетња

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у Вашингтону да је Република Српска свјесна да тероризам представља безбједносну пријетњу на глобалном нивоу, те да борба против тероризма остаје један од кључних безбједносних приоритета за Владу Српске.

Цвијановићева је нагласила да је Влада Српске чврсто опредијељена да у партнерству дјелује са свим прогресивним снагама на сузбијању ове безбједносне пријетње, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Она је током састанка са представницима балканских земаља и Стејт департмента на радном ручку оцијенила да се БиХ већ суочила са низом терористичких аката, али се намеће питање да ли су сви политички актери у БиХ искрено опредијељени за борбу против овог изазова.

"Рјешавање безбједносних питања мора бити заједнички и захтијева озбиљан приступ и свеобухватан ангажман, како домаћих, тако и међународних актера", нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да безбједносни изазови превазилазе границе једне земље и да тероризам са којима се сусреће БиХ, али и друге државе Балкана и Европе, обавезују на јачу сарадњу земаља југоисточне Европе.

На радном ручку, премијерка Српске је размијенила мишљење и о економској и привредној сарадњи, те о другим актуелним питањима на Балкану и БиХ.