latinica  ћирилица
04/02/2016 |  13:57 | Аутор: СРНА

Први коначни резултати пописа у јуну?

Први коначни резултати пописа становништва у БиХ могли би да буду објављени у јуну, уколико у року од три седмице буду ријешена сва спорна питања у вези са обрадом података пописа, саопштено је из данас из Агенције за статистику БиХ.
Бањалука -
Бањалука

Директор Канцеларије за статистику Европске комисије Питер Еверерс на састанку са представницима Агенције за статистику БиХ, те ентитетских завода за статистику дао је препоруке на којима треба да се убрзано ради с циљем почетка објаве коначних резултата пописа у јуну.

Међу кључним препорукама наводи се да статистичке институције треба да у року од три седмице ријеше сва спорна питања у вези са обрадом података пописа, да се резултати пописа морају обрадити у складу са међународним стандардима, Законом о попису и препорукама Међународне мониторинг мисије, те да се мора поштовати принцип професионалне независности.

Након четвородневне посјете Међународне мониторинг мисије и представника Евростата данас је у Агенцији за сатистику БиХ одржан завршни састанак директора све три статистичке институције.

Учесници састанка разговарали су о активностима на финалној обради података пописа становништва, домаћинстава и станова 2013. године у БиХ, на којима треба убрзано ради са циљем почетка објаве коначних резултата пописа.

Чланови Међународне мониторинг мисије су и током ове посјете дали позитивно мишљење на све досадашње активности пописа.

Када је ријеч о развоју статистике у БиХ, Еверерс је нагласио да ће званична статистика у наредном периоду бити све значајнија због активности у вези са Реформском агендом и кредибилитетом апликације БиХ за лканство у ЕУ.

"Уколико буду ријешена сва спорна питања у року од три седмице, први коначни резултати пописа могли би бити објављени у јуну. Како је и раније планирано, прво ће бити објављен укупни број сталних становника у БиХ и основне демографске карактеристике становништва", наводи се у саопштењу.

Колики је значај објаве релевантних, кредибилних и међународно упоредивих података пописа у БиХ, а посебно у контексту Реформске агенде, говори и најава да генерални директор Евростата Валтер Радермахер и комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан планирају да присуствују презентацији првих резултата пописа у БиХ.