latinica  ћирилица
04/02/2016 |  15:08 ⇒ 16:08 | Аутор: СРНА

Владика Григорије: Борити се против монопола над теологијом

Владика захумско- херцеговачки и приморски Григорије рекао је да неће бити добро ни по људе ни по цркву уколико се не буде свим снагама устало против монопола над теологијом, духовношћу, а самим тим и над црквом.
Владика Григорије на симпозијуму у Требињу - Фото: СРНА
Владика Григорије на симпозијуму у ТребињуФото: СРНА

Говорећи на симпозијуму о теми "Академска теологија: проблем одређења и њеног мјеста у цркви", владика Григорије је истакао да се од академских теолога очекује апсолутна посвећеност и професионализам, истанчаности и прецизност, јер њихове грешке могу бити кобне.

Говорећи о могућем сукобу академизма и духовности, владика Григорије је рекао да нема ништа тужније уколико је то истинито, поготово ако је ријеч о људима у цркви.

"И једни и други треба да имају исту тачку ослонца, а то је смирено тражење истине. Ако постоји такав сукоб, ту засигурно једна или друга страна нема никакву шансу да не залута или да се не нађе на странпутици", истакао је владика Григорије.

Наводећи да се често академски образовани људи критикују за елитизам, владика Григорије је рекао да нигдје није срео тако изражен елитизам као код неких духовника-монаха, свештеника, чије је незнање и необразовање запањујуће.

"С друге стране, на елитизам код академских образованих богослова наилазимо само тамо гдје постоји умишљено знање и свијест о сопственој величини, а наилазио сам и на озбиљно смирене људе, врхунске познаваоце богословља чије расуђивање може да открије тајну, да нам буде од помоћи", рекао је владика Григорије.

Он каже да би сусрет, а не сукоб духовника и академских теолога био једини пут у корист цркве, али и на спасење њихових душа.

На питање да ли могу академски теолози добити значајну улогу у доношењу важних одлука у цркви, владика Григорије је рекао да могу, али да је проблематично и што види као девијацију постојање перманентног покушаја монопола над теологијом, над духовношћу, а самим тим и над црквом, из чега, како је истакао произилази тенденција монопола над људима и њиховим душама.

"Против тога бисмо требали устати свим снагама, иначе неће бити добро ни по људе, ни по цркву, самим тим ни по нас", рекао је владика Григорије.

Професор Владан Перишић рекао је да академска теологија никада није довољно црквена за људе у цркви и да никада није довољно академска за људе на универзитету.

"Ако је то било тако 2000 година, не вјерујем да ће то сутра бити другачије. Увијек ће они који се на академски начин баве теологијом бити барем од неких или многих кругова нерадо прихваћени и у цркви и на универзитету", истакао је Перишић.

Он је истакао да од унапређивања академске теологије користи може да има и црква и академија, само уколико они који заступају такво једно бављење теологијом смогну храбрости ума и воље да чврсто стоје иза својих ставова.

Академик професор Владимир Премец рекао је да се не коже порећи сукоб између ителектуализма и духовности, али да је он вјештачки.

Модератор сесије био је Марко Вилотић.

У другом дијелу првог дана симпозијума о тему "Теологија и наука" говориће професор Алексеј Тарасјев и ђакон Здравко Јовановић, а модератор је Андреј Јефтић.

У Требињу је данас почео трећи годишњи скуп под називом "Теологија у јавној сфери", који ће, у организацији Епархије захумско-херцеговачке и приморске, трајати до неђеље, 7. фебруара.