latinica  ћирилица
04/02/2016 |  16:00 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Добој: 600 избјегличких кућа чека на легализацију (ВИДЕО)

Око 600 новоизграђених избјегличких кућа на подручју Добоја чека на легализацију.
Добој - легализација - Фото: РТРС
Добој - легализацијаФото: РТРС

Тај посао требало би да буде окончан до краја ове године када истиче рок за легализацију бесправно изграђених стамбених објеката. 

Миленко Бабић, избјеглица из Маглаја, кућу је саградио у приградском насељу Вила у Добоју. На легализацију објекта чека 18 година. Не зна детаље легализације, ни колико ће га коштати, као и већина власника новоизграђених кућа.

-Треба средити документе за кућу, за земљу говоре да ће бити нешто накнадно. Не знам шта даље, каже Бабић.

Измјенама закона о грађењу утврђен је износ ренте, која се плаћа зависно од броја квадрата стамбеног простора.

Мирко Никић, координатор за легализацију избјегличке градње у Добоју каже да се до 100 квадрата стамбеног простора плаћа 100 марака, од 100 до 200 квадрата је 500 марака, од 200 до 300 је 1.000 марака и преко 300 квадрата је 2.000 марака.

Основ легализације је земљиште, које након измјена и допуна Закона о стварним правима несметано може да се препише на кориснике. Урађени су планови парцелације, за око 150 кућа урађени су и пројекти, али проблем су неријешени имовинско правни односи.

- Већина тог земљишта не може се грунтовно преписати на расељена лица али нови закон дозвољава да се и на основу катастра може издати привремена грађевинска дозвола до рјешавања имовинско правних односа, појашњава Никић.

Скупштина града Добоја требало би да на наком од наредних засједања рјешава и ова питања, јер рок за легализацију истиче крајем године и вјероватно неће бити продужен.