latinica  ћирилица
04/02/2016 |  16:06 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Требиње: Научни симпозијум "Теологија у јавној сфери" (ВИДЕО)

У Требињу је данас почео трећи научни симпозијум Теологија у јавној сфери.
Владика Григорије на симпозијуму у Требињу - Фото: СРНА
Владика Григорије на симпозијуму у ТребињуФото: СРНА

Током тродневног рада научног скупа, излагањима стручњака и дискусијама, биће разматране веома актуелне и занимљиве теме.

Груписане су у три цјелине: теологија и наука, теологија и политика и теологија и економија.

Симпозијум је организовала Епархија захумско-херцеговачка и приморска уз подршку Министарства науке и технологије и Секретаријата за вјере у Влади Републике Српске. 

Пред човјечанством су велики и озбиљни изазови, и ниједна област људског дјеловања не може самостално да их ријеши ни да потпун одговор. Једино се уз заједнички рад, дијалог и разумијевање могу наћи права рјешења или макар дио њих- порука је са скупа.

Учесници скупа полемишу о важним али и осјетљивим питањима: односу измећу теологије и теорије еволуције, морала и економије па и раду цркве са затвореницима.

И сусрет само два човјека је важан, па о значају сусрета више од стотину људи различитих професија, размишљања па и вјерских опредјељења не треба посебно говорити- речено је данас.

Једна од тема о којима ће се говорити, а која се наметнула као неизбјежна, је и избјегличка криза и њене теолошке и политичке конотације.

У раду скупа учествују угледни теолози, филозофи, социолози, вјерске старјешине, из земаља региона, али и свијета, а сесије ће трајати наредна три дана.