latinica  ћирилица
04/02/2016 |  17:47 ⇒ 05/02/2016 | 00:19 | Аутор: РТРС

Парламентарна већина на нивоу БиХ у дубокој политичкој кризи (ВИДЕО)

Хапшење лидера СББ-а Фахрудина Радончића, од чијег уласка у власт на ниову БиХ се очекивало да стабилизује политичку ситуацију, снажно је уздрмало односе са СДА.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Није то Бакиру Изетбеговићу једини проблем, угрожени су односи и са његовим партнерима из РС, због одбијања бошњачких странака да подрже заједнички приједлог из Српске да се стране судије у УС БиХ замјене домаћим. Шта је рјешење: ванредни избори које Изборни закон БиХ не познаје,нова прекомпозиција власти, или да се наставе ваљати у сопственом блату?

Савјет министара БиХ ради у крњем саставу, јер је кандидат СББ-а за министра комуникација и транспорта Бакир Даутбашић у притвору, који му истиче 11.фебруара.Ако не буде продужен, извјесно је да ће Даутбашић већ до краја фебруара затворску ћелију замијенити удобним министарским кабинетом.

Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ: С обзиром на то да се још увијек нису стекли пословнички услови који предвиђају присуство кандидата у свим даљим процедурама и фазама именовања, приједлог именовања биће припремљен за другу фебруарску сједницу Представничког дома ПС БиХ.
 

Само у оваквој творевини каква је БиХ могуће је да се чека излазак из затвора потенцијалног министра, како би се комплетирао Савјет министара. СДА приморана је не само да чека већ и да прелази преко оптужби Фахрудина Радончића на рачун Бакира Изетбеговића да је наредио убиства Рамиза Делалића Ћеле и Неџада Угљена,све само да коалиција са СББ-ом опстане.

- Оно што ми је битно у овом часу је стабилност коалиције, а шта не ко у неком моменту помисли и каже то није толико важно, важно је куда то све ово иде, шта они мисле о овој коалицији, каже Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

Трпељивост СДА тумачи се заправо скученим маневарским простором, јер након што су се брутално обрачунали са ДФ-ом, не могу себи дозволити луксуз да избаце и СББ из власти. Зато трпе, а СББ користи и туче по СДА, оптужујући их за “чампаризацију“ бх правосуђа, непотизам и успостављање “рођачке“ државе.Оптужују, али поручују да остају у коалицији.
Мирсад Џонлагућ, потпредсједник СББ-а БиХ: Чврсто остајемо при ставу да коалиција са СДА опстане, нема алтернативу како на ниову Бих тако и у ФБиХ.

Док двије најјаче бошњачке странке у ФБиХ настоје да “попеглају“ односе и по сваку цијену очувају привид стабилности коалиције, њихов партнер из Републике Српске, СДС поручује да власт на нивоу БиХ ни изблиза није стабилна, како је желе представити јавности, већ да су пукотине јасно видљиве. То се видјело јуче на сједници Представничког дома ПС БиХ када су посланици СББ-а од СДС-овог министра безбједности Драгана Мектића тражили да објасни раније најаве “спектакуларних хапшења“ индиректно га оптужујући да је осмислио хапшење Фахрудина Радончића.

- Евидентно је да власт на државном нивоу није стабилна као прије пар мјесеци, не видим разлог да пред тим затварамо очи. Излазак ДФ-а,улазак СББ и хапшење Радончића створило је нову ситуацију која је нестабилнија него прије, наводи Младен Босић, предсједник СДС-а.

- Ко је то рекао? Господин Босић, не знам шта је мислио Босић али увјерен сам да је коалиција стабилна и да ћемо врло брзо комплетирати Савјет министара, додаје Изетбеговић.

Евидентно је да се Бакир Изетбеговић понаша као ватрогасац. Спасавајући коалицију са СББ-ом, а сада и са партнерима из Српске, који су га оштро напали због покретања иницијативе пред Уставним судом БиХ да оспори Дан Републике и иницијативе да се сва имовина ентитета укљижи као власништво БиХ, свјестан је да неће проћи без ожиљака и да је уздрман и његов кребилитет, након што је у Тужилаштву БиХ саслушан у својству свједока, а на околности именовања Нермине Хаџијахић за амбасадора БиХ у Словенији. Њу је предложио Фахрудин Радончић, а то му се ставља на терет као кривично дјело.

Хрватски партнер у тренутној коалицији увјерен је да ће парламантарна већина издржати текући мандат. Такав став ХДЗ-а БиХ је разумљив, јер су с олакшањем дочекали улазак СББ-а у власт и избацивање кадрова ДФ-а, због познатог случаја Комшић. Из ДФ-а одбацују спекалуције да би се поново вратили у власт као замјена СББ-у.
Никола Ловриновић, потпредсједник ХДЗ-а БиХ:Надам се да та парламентрарна већина остаје, ако то не би било, све би било неизвјесно.

- Ми смо своје рекли што се тога тиче коалиција постоји. Ја им желим срећу, не петљам се у те ствари, категоричан је Жељко Комшић, предсједник ДФ-а.

Професор на ФПН у Сарајеву Асим Мујкић каже да уопште није изненађен чињеницом да се чека излазак из притвора Бакира Даутбашића, како би се комплетирао Савјет министара БиХ .Посљедица тога јесте губитак повјерења грађана у институције БиХ. И поред тога вјерује да ће постојећа парламентарна већина на нивоу БиХ остати до краја мандата: Ја мислим да ће у томе успјети, само видите шта значи изгурати. Ви сте имали федералну владу у прошлом мандату која је пола мандата провела као техничка, дакле није ни то искључено да је нећете моћи оборити,она ће остати у неком техничком капацвитету.

Ако и опстане постојећа парламентарна већина, тј. Савјет министара БиХ ништа значајно неће радити до избора –процјењује Мујкић. Захтјеви за ванредним изборима који би спријечиле продубљивање политичке кризе у БиХ су прихватљиви, али тешко оствариви, каже Мујкић с обзиром на лимите у Изборном закону БиХ.

Управо користећи тај аргумент, лидер СДС позива предсједника РС Милорада Додика да распусти Народну скупштину и распише ванредне изборе, али само у Српској. Додик му одговара да је спреман, али за изборе на свим нивоима власти, а онда је питање ко би био партнер из РС за власт ниво БиХ.

- Ако Додик распише изборе ево ја ћу се кандидовати као противкандидат њему, каже Босић.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске: Ја сам спреман да прихватимо изборе на свим нивоима. Ако лидери тзв. Савеза за промјене тврде да је то немогуће учинити на нивоу БиХ, лажу нас. Могуће је! Нека сви посланици поднесу оставке, као и Младен Иванић, члан Предсједништва из Републике СрпскеС. У том случају избори су неминовност. Питање је да ли би се, послије нових избора, могла формирати власт на нивоу БиХ, без СНСД-а.

Оптерећана унутрашњим трзавицама, неизвјесном будућношћу, актуелна парламентарна већина на нивоу БиХ инсистира на подношењу апликације БиХ за чланство БиХ у ЕУ. Понашају се као да ће од 15.фебруара када то ураде сви проблеми нестати.


- Дубоко сам увјерен да је то у овом тренутку нереално, али чуда се догаћају, каже Асим Мујкић.

Како ствари сада стоје парламентарна већина на нивоу БиХ манифестоваће се од закона до закона, комплетирање Савјета министара зависи од одлуке Тужилаштва да ли ће на слободу пустити Бакира Даутбашића, ванредни избори су нереална опција као и кредибилна апликација за чланство у БиХ.