latinica  ћирилица
04/02/2016 |  18:52 | Аутор: СРНА

Павић: За ДНС неприхватљив босански језик

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић изјавио је да је за ову странку неприхватљива примјена босанског језика у Републици Српској, али да јесте за проналажење става који би задовољио родитеље бошњачких ученика, ученике и представнике власти у Српској.
Марко Павић - Фото: РТРС
Марко ПавићФото: РТРС

Павић је након састанка са шефом Мисије ОЕБС–а у БиХ Џонатаном Муром рекао да у ДНС-у постоји договор да се, у оквиру расправе о Стратегији развоја образовања, организује састанак представника владајуће коалиције у Републици Српској на којем би се заузели ставови о трајнијем рјешавању овог питања, који би се покушали усагласити са представницима опозиције.

- Сматрамо да до измјена или можда новог закона о основном образовању треба да имамо јединствени став који ће задовољити све - рекао је Павић.

Он је изразио задовољство ставом Мисије ОЕБС-а да нема намјеру да намеће рјешење овог проблема, већ да помогне да надлежни органи дођу до заједничког рјешења.

- Ми смо у ДНС–у свјесни да ученици не треба да трпе политичке посљедице које производе странке или појединци и да треба да се образују - рекао је Павић.

Коментаришући оцјене Центара цивилних иницијатива о спором спровођењу Реформске агенде за БиХ, Павић је рекао да су састанци премијера о овом питању добри, али да није добро што се такмиче у томе који ниво власти више доприноси Агенди.

- Агенда се не може извршити ако сваки ниво власти неће радити свој посао, а може сметати ако политичар себе приказује као заслужног за нешто, а у ствари умањује вриједност самој Агенди - рекао је Павић.

Шеф Мисије ОЕБС–а Џонатан Мур рекао је да и ова организација тражи рјешење питања употребе језика бошњачког народа у складу са Уставом Републике Српске, али и које поштује постојећу праксу и међународне стандарде према којима народи имају право да назову свој језик како желе.

- Мислим да има могућности за рјешење овог питања, које јесте осјетљиво, али ипак битно за ученике у Републици Српској, а има више осјетљивих питања у сфери образовања, која је за нас велики приоритет - рекао је Мур.

Он се нада да ће ово питање бити ријешено у корист дјеце, на практичан начин, прије краја школске године, те истакао да народ у складу са међународним стандардима има право назвати свој језик како жели.

- То не мора да буде спорно и мислим да је могуће наћи рјешење и у складу са Уставом Републике Српске, према којем су службени језици српског, хрватског и бошњачког народа, а народ каже да му је назив језика босански и тај став подржавамо - рекао је Мур.

Он је додао да је на састанку било ријечи и о условима живота српских повратника у Федерацију БиХ, те условима за увођење православне вјеронауке за српске ученике у неким општинама.

- Проблем "двије школе под једним кровом" још је велики изазов у ФБиХ, а у Републици Српској још имамо бојкот у неким школама, посебно у Врбањцима и Коњевић Пољу и надамо се да уз помоћ владајуће коалиције у Републици Српској и странака опозиције можемо наћи конкретна рјешења - поручио је Мур.

Када је ријеч о оцјени Центара цивилних иницијатива о спором спровођењу Реформске агенде за БиХ, Мур је рекао да то није велико изненађење.

- Уставни оквир подразумијева проналажење консензуса о било каквој теми, али једини пут за рјешење свих проблема БиХ и њеног развоја јесте пут ка интеграцијама - рекао је Мур.

Говорећи о саслушању бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића у Тужилаштву БиХ, Мур је рекао да нема званичне ни личне закључке о томе и да правосудне институције морају радити свој посао.