latinica  ћирилица
04/02/2016 |  18:54 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

ИСИЛ нуклеарним бомбама, пријети Европи и Америци

У Сирији и Ираку око 200 држављана БиХ боравило је или учествовало у оружаним сукобима у тим земљама, подаци су Агенције за истраге и заштиту БиХ.
ИД -
ИД

Истовремено, јавност је уздрмало писмо џихадисте Салех Абдеслама у којем каже да у 2016. години почиње Трећи свјетски рат и да Исламска држава има четири скривене нуклеарне бомбе у Европи и Америци. Стручњаци поручују да је ово писмо само наставак исламистичке пропаганде. 

- Ја сам Салех Абдеслам. Надам се да ће овај мејл помоћи јавности да схвати истину и да ће спријечи почетак Трећег свјетског рата у 2016. години. - Овим ријечима, писмом објављеним на једном њемачком сајту, наводно се обратио џихадиста који је осумњичен да је био мозак посљедње терористичке операције у Паризу.

- Био сам припадник Исламске државе и послије сам схватио да је придруживање њима била највећа грешка коју сам икада направио. Изманипулисали су ме да урадим ствари које нисам желио, наводи Абдеслам, виши џихадиста.

Абдеслам у свом писму тврди да само у Њемачкој има око 18.700 терористичких ћелија које чекају на покретање невиђене катастрофе у Европи. Каже да у Француској има 2.800, у Шведској 1.600, а у Енглеској само 650 терористичких ћелија пошто је тамо много теже ући.

Такође, тврди да ће четири нуклеарне бомбе бити лансиране у САД, Њемачкој, Француској и Русији.

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић, Абдесламове тврдње назива неистинитим и пропагандним покушајем Исламске државе да увјери муслимане у своју снагу и надмоћ, иако чињенице показују другачије стање.

Галијашевић не вјерује ни у постојање дотичног Шаба, за којег Абдеслам тврди да су га послале тајне службе САД-а да убија чланове Исламске државе.

Поручује да је ово само покушај да се интерпретира да је Исламска држава организација попут Ал-каиде, што она није јер не функционише примарно ћелијски већ као јасно организован политичка и војна структура која води идеолошке ратове, програме који подсјећају на онај у Исламској декларацију коју је потписао Алија Изетбеговић.