latinica  ћирилица
06/02/2016 |  08:43 ⇒ 08:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Преговори о формирању шпанске владе у ћорсокаку

Шпанска Социјалистичка партија (ПСОЕ) одбила је захтјев странке Подемос да воде преговоре о формирању нове владе.

На захтјев краља Фелипеа VI, лидер ПСОЕ Фелипе Санчез води преговоре с другим странкама.

Вођа Подемоса, странке која се противи мјерама штедње, Пабло Иглесијас затражио је, међутим, да се из преговора искључи странка центра Сиудаданос, преносе јуче агенције.

"Наш преговарачки тим биће спреман одмах када се Социјалисти буду залагали за владу прогреса", рекао је он, преноси агенција Ројтерс.

Санчез је изјавио да ће наставити да преговара са свим странкама, изузев с Народном странком и позвао је Иглесијаса да поново размотри свој захтјев.

"Има ствари које ће нас подијелити, али је једна ствар која нас уједињује - окончати владу Мариана Рахоја и Народне странке", казао је он. Санчез је раније обећао да ће формирати "напредну и реформистичку" владу.

Подемос, Сиудаданос и мање регионалне странке одржавају баланс снага у шпанској политици, којом деценијама доминирају Народна странка и ПСОЕ.

Шпанија је у политичком ћорсокаку након општих избора у децембру прошле године који су завршени без јасног побједника.
Нови развој догађаја услиједио је након анкете у четвртак која је показала да ће се Подемос наћи на другом мјесту на новим националним изборима, потискујући Социјалисте.

Упркос томе што је био први на изборима са 29 одсто освојених гласова, вршилац дужности премијера Мариано Рахој из конзервативне Народне странке нема подршку за формирање владе.