latinica  ћирилица
06/02/2016 |  13:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска: Рација у фабрикама чамаца за избјеглице

Турска полиција је саопштила да је извела рације у три фабрике које производе гумене чамце лошег квалитета, који се користе за транспорт избјеглица у Грчку.
Грчка: Чамац са избјеглицама (фото: Twiter/@Khalsa_Aid) -
Грчка: Чамац са избјеглицама (фото: Twiter/@Khalsa_Aid)

Турска агенција Анадолија је објавила да је полиција у три симултане рације у граду Измиру на обали Егејског мора заплијенила 49 чамаца, пренијела је агенција АП.

Власници фабрика су новчано кажњене због недозвољене производње чамаца, а агенција Доган наводи да ће бити покренуте мјере које би могле да резултују затварањем постројења.

Полиција у Истанбулу и другим дијеловима Турске је извела сличне рације у постројењима за производњу прслука за спасавање, које су куповале избјеглице.

Турска је изложена интензивном притиску да смањи прилив избјеглица у Европу, а званична Анкара је у новембру обећала да ће предузети мјере за смањење илегалне имиграције, у замјену за три милијарде евра од ЕУ за побољшање услова у којима живе избјеглице.

Према подацима Међународне организације за миграције, 284 избјеглице су од почетка године изгубиле животе у покушају да морским путем из Турске дођу у Грчку.