latinica  ћирилица
06/02/2016 |  17:32 ⇒ 07/02/2016 | 08:13 | Аутор: БЕТА

Источна Европа- Бројни митинзи против, али и за мигранте

На улице Варшаве, Прага, Брна и Братиславе изашле су данас хиљаде демонстраната против "исламизације Европе", уз скандирадње, "Пољска Пољацима", "Чешка Чесима", под транспарентима са прецртаном џамијом и брадатим џином из Аладинове лампе.
Протести у Чешкој (Фото: Twitter) -
Протести у Чешкој (Фото: Twitter)

Демонстрације попут ових њемачка Пегида организује у 25 градова широм старог континента. Истовремено, стотине Пражана и Варшављана кренуле у поход центром да покажу да Европа ипак није континент мржње, страха и нетолеранције, полиције раздвајају обје групе кордонима, а у Прагу је полиција интервенисала када је поход противника исломофобије "За Европу без страха и мржње" напала група од 20 националиста каменицама, флашама и петардама.

Нереди су данас избили између полиције и окупљених на скупу њемачког контроверзног десничарског покрета у Калеу на сјеверу Француске, саопштиле су локалне власти и додале да је скуп одржан упркос његовој забрани.

Главни митинг чешког радикалног Блока против ислама окупио је поподне око 4.000 људи на тргу испред предсједничког замка Храдчани, зато што на чешког предсједника Милоша Земана Блок против ислама гледа као на свог заштитника откако се предсједник на годишњицу плишане револуције 17. новембра појавио умјесто на државним церемонијама управо на митингу Блока против ислама.

 

"Ми смо овдје код куће" скандирали су демонстранти парафразу једне од недавних Земанових порука избјеглицама који би покушали да потраже уточиште у Чешкој.

Полиција је морала да зауставља туристе који су пошли у обилазак замка, а специјалци раздвајају митинг Тврђава Европа од око 300 противника затварања Европе пред изб,еглицама и на Храдчанском тргу су јаке полицијске снаге.

Полиција је у Прагу на укупно пет демонстрација и контрдемонстрација против ислама и за избјеглице привела петоро људи.

Око 500 демонстраната против избјеглица и ислама у организацији удружења Нећемо избјеглице.

И у другом највећем чешком граду Брну на митингу су људи с транспарентима "Меркел + Јункер = гробари Европе без дјеце" и "У јединству је снага. У Вишеградској групи ћемо успјети - Братислава, Будимпешта, Варшава".

У Варшави се на митингу Тврђава Европа испред Краљевског замка окупило око 2.000 људи на позив националистичког Народног покрета и ултракатоличке Свепољске омладине.

"Апеловаћемо на странку Право и Правда и владу да не прима избјеглице у Пољску", казао је лидер Народног покрета Роберт Виницки.

На демонстрацијама у Варшави прикупљају се потписи за петицију провладине опозиционе странке Кукиз 15, познатог пољског рокера, а сада посланика Павела Кукиза, на којој је до сада већ 100.000 потписа под захтјевом да се распише референдум и да Пољаци на њему одлуче да ли ће примити и оних 7.000 избјеглица на шта се у оквиру релокације обавезала претходна пољска либерална влада.

 

"Плаче Британија, плаче Француска. Тако завршава толеранција", скандирали су противници избјеглица. Недалеко од њих и иза полицијског кордона је око стотину Варшављана на митингу "АНТИПЕГИДА - против фашизације Европе".

У Братислави се на демонстрацијама Тврђава Европа појавило свега 200 демонстраната.