latinica  ћирилица
06/02/2016 |  19:19 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Ко ће бити ректор Бањалучког универзитета? (ВИДЕО)

Бањалучки универзитет крајем прошлог мјесеца расписао је кандидатуру за новог ректора. Актуелном ректору Станку Станићу у мају истиче други мандат, односно деценија како је на челу Универзитета.
Универзитет у Бањој Луци - Ректорат - Фото: РТРС
Универзитет у Бањој Луци - РекторатФото: РТРС

У јавности се увелико спекулише о томе ко би могао да замијени Станића. Као најозбиљнији кандидати помињу се његов колега, декан Економског факултета Новак Кондић, декан Правног факултета Витомир Поповић, те Рајко Гњато, бивши декан бањалучког Природно-математичког факултета. 

Недавно је на сједници Сената Бањалучког универзитета расписан конкурс за првог човјека најстаријег и највећег универзитета у Српској. Станко Станић ову функцију обавља од маја 2006. године. Други мандат почео је у мају 2012. када је једногласно реизабран. Станић је поручио да је током његова два мандата урађено много кад је ријеч о квалитету кадрова. Ријешен је и проблем смјештаја већине факултета који нису имали простор, осим за Архитектонско-фрађевински, Шумарски и Медицински факултет који још немају у потпуности ријешено то питање. Насљеднику, каже, оставља да се бави питањем квалитета, односно научно-истраживачког рада унутар Универзитета.

Као најозбиљнији кандидат за ректора помиње се декан Економског факултета Новак Комдић који своју кандидатуру потврђује, а даљи суд о квалитету његовог предложеног програма оставља колегама у Комисији за избор.

И декан Правног факултета Витомир Поповић је кандидат за ректора. Одмах по расписивању конкура, а потом и зато што су се појавиле медијске спекулације о новим именима, Поповић каже, засметало му је то што су најозбиљнији кандидат и досадашњи ректор с истог факултета. Поповић сматра да би требало да један мандат буде понуђен професору са факултета друштвених, а други професору факултета природних наука. Поповић је представио програм, а уколико буде изабран, залагаће се за децентрализацију универзитета, односно већу аутономију факултета.

Своју кандидатуру потврдио нам је и Рајко Гњато, који наводи да има потребне квалификације за функцију ректора, а о програму рада ће, како каже, говорити када и ако за то дође вријеме.

Ово су само нека од имена која претендују на звање ректора. Приликом прошлог избора, Станић је имао два противкандидата - Ивана Шијаковића са тада Економског факултета и Васу Бојанића, професора Пољопривредног факултета.