latinica  ћирилица
06/02/2016 |  20:26 ⇒ 07/02/2016 | 09:16 | Аутор: РТРС

Значајна улагања у Херцеговину (ВИДЕО)

Предсједник Српске подсјетио је да је Влада за 3.160.000 КМ купила објекте и опрему требињског Новотекса и поручио да је жеља да се настави квалитетно упошљавање тих капацитета.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Милион КМ биће уложено у реконструкцију и изградњу дијализног центра у Требињу, као и у реконструкцију ангио-сале коју је Српска добила као донацију Србије. Тиме ће, каже, квалитетно бити ријешена питања хемодијализе и Одјељења за кардио-васкуларне болести. Најавио је и реконструкцију неколико школа на подручју Требиње, Студентског дома и Дома ученика.

Оно што је апострофирано, када је Херцеговина у питању, јесте магистрални пут Требиње - Љубиње који је сада у веома лошем стању.

Додик је подсјетио, да је важно питање комуникацијске затворености Требиња и Херцеговине наслијеђено и да је на том плану урађено много - пут ка Херцег Новом и дионица пута преко превоја Чемерно. Истакао је да се пројектује нови пут који иде од Фоче долином Сутјеске до Тјентишта.

Реализацијом тог пројекта, како је поручио предсједник Српске, било би ријешено комплетно питање повезаности Херцеговине са осталим дијеловима Републике Српске и даље према региону. У овој години, истакао је Додик, наставља се и интензивна реализација пројекта ХЕ Дабар, вриједног 370 милиона КМ. За припремне радове уложено је 30 милиона КМ.

Додик је најавио подршку Владе и у изградњи Музеја икона на Црквини, једном од најзначајнијих пројеката Епархије захумско - херцеговачке и приморске. Овај објекат биће јединствен на ширем подручју и још један у низу садржаја у богатој туристичкој понуди Требиња и Републике Српске.