latinica  ћирилица
07/02/2016 |  10:48 | Аутор: СРНА

Влада РС: Неопхподна боља заштита аграрног сектора

Влада Републике Српске затражила је од надлежних органа на нивоу БиХ да предузму активности на примјени мјера које ће допринијети унапређењу спољнотрговинског пословања и заштити домаће производње у области аграрног сектора.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Усвајајући информацију о актуелним питањима у области спољнотрговинског пословања и заштите домаће производње аграрног сектора, Влада Српске је на посљедњој сједници заузела став да би промјена преговарачке позиције БиХ у преговорима са ЕУ, а у вези традиционалне трговине са Хрватском, била изузетно штетна по аграрни сектор Републике Српске и БиХ у цјелини.

Став Владе Српске је да царинска заштита за пољопривредне производе за које је доказана посебна осјетљивост, треба да остане на снази до уласка БиХ у ЕУ.

У информацији коју је поднио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Стево Мирјанић, наводи се да је у спољнотрговинском пословању БиХ евидентно да све групе пољопривредних и прехрамбених производа имају дефицит, а да је, према извјештају Управе за индиректно опорезивање БиХ, спољнотрговински дефицит у области пољопривреде двије милијарде КМ.

"Ова чињеница потврђује да је домаћа пољопривредна производња угрожена, а самим тим и прехрамбена сигурност грађана Републике Српске", наводи се у инфомацији и додаје да потпуно одсуство коришћења мјера заштите домаће производње у условима слободног тржишта и потписаних споразума о слободној трговини, пољопривредне произвођаче БиХ сврстава у ред најнезаштићенијих у региону.

У Влади Српске наводе да је потписивањем Привременог споразума о трговини и трговинским питањима, односно Споразума о стабилизацији и придруживању, БиХ постепено либерализовала комплетно тржиште пољопривредних производа закључно са 1. јануаром 2014. године, очекивајући приступ ЕУ фондовима за овај сектор.

Заштићено је само 15 линија, односно 250 производа који нису дио Споразума.

У информацији се наводи да ће најављене промјене преговарачке позиције БиХ у преговорима са ЕУ у вези традиционалне трговине са Хрватском дефинитивно ослабити положај домаће производње у Републици Српској и БиХ.

"Такође, евидентно је да је да у бруто друштвеном производу /БДП/ Републике Српске, пољопривреда партиципира са осам одсто, те да је примјетан раст запослених у овом сектору, а што је посљедица позитивних политика Владе Републике Српске и излазак Хрватске из ЦЕФТА, те увођење царина на одређен број производа", наводи се у информацији.

Из Владе Српске подсјећају да су и раније доносили закључке у којима се наводи да је неопходно донијети приједлоге заштите домаће производње како би се смањила озбиљна штета домаћој производњи и обезбједила прехрамбена сигурност грађана Српске и БиХ.

У информацији се истиче да је један од континуираних проблема рад царинских органа и граничних служби БиХ због чега је ресорно министарство у више наврата предузимало и иницирало низ приједлога и мјера ради унапређења рада тих служби, а самим тим и спољнотрговинског пословања.