latinica  ћирилица
07/02/2016 |  17:41 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Цвијановић: САД ради на дестабилизацији региона (ВИДЕО)

Ускоро можемо да очекујемо наставак америчке дестабилизације Републике Српске и Србије, али и Црне Горе и Македоније, рекао је за Прес РС познати београдски аналитичар и главни уредник портала Нови стандард Жељко Цвијановић.
Аналитичар Жељко Цвијановић - Фото: РТРС
Аналитичар Жељко ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановић је увјерен да Вашингтон и даље третира Балкан као недовршени посао и да слиједе нови напади на предсједника Српске Милорада Додика и стезање обруча око премијера Србије Александра Вучића, са само једним циљем – да простор бивше Југославије буде дио НАТО орбите. 

Када на путу до Бањалуке видите на улицама припаднике специјалне полиције с дугима цијевима, који су тамо због могућности да предсједник Републике Српске буде ухапшен, јасно је да постоји план за рушење власти у Српској, тврди познати аналитичар. 

"Током првог мандата Милорада Додика на челу Владе, био сам веома критичан према њему. Данас, свјестан његових недостатака, морам да констатујем да је израстао у јаку фигуру геополитичке визије. Његово рушење, посебно ако би се одвијало на улици или уз њену помоћ, довело би Српску на ивицу и желим да вјерујем да у Републици Српској нико о томе не размишља", наводи Цвијановић.

Упозорава – Балкан у 2016. години чека драма. Рјешење у Републици Српској, за познатог аналитичара могуће је ако Милорад Додик распише изборе не излазећи на њих као лидер СНСД-а, већ окупљајући око себе, као предсједник Српске, широки народни фронт.

"Тај фронт био би формиран на једном веома једноставном документу од неколико тачака које би се тицале обезбјеђења опстанка Републике Српске. У њему би била сва потенцијална референдумска питања, од правосуђа до Дана Републике. Тај документ, понудио би СНСД-у, СДС-у и другим странкама, да под истом заставом и на истој листи изађу на изборе", наводи аналитичар.

Приче да су САД одустале од Балкана нису тачне. Мјера њиховог повратка јесте степен дестабилизације - отворен је процес Ђукановићевог одласка с власти, нападнути су Додик и Груевски, а обруч се, каже Цвијановић, стеже око Вучића. Ако смо уједињени, истиче, шансе наших непријатеља су мање. Поручује, све док Београд даје безусловну подршку Српској, а не смије, каже, бити ни зрно мање од тога, и у исто вријеме пружа руку Бошњацима, он остаје фактор стабилизације.