latinica  ћирилица
07/02/2016 |  19:16 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Због нефункционисања локалне самоуправе трпе грађани (ВИДЕО)

У Кнежеву је споран начелник, у Српцу први човјек општине нема подршку скупштинске већине, а суд у Градишци тек би тебало да одлучи ко је предсједник Скупштине општине.
Општина Кнежево - Фото: РТРС
Општина КнежевоФото: РТРС

Ово нису једини примјери у Републици Српској гдје власт не функционише на штету грађана. Разлози нефункционисања – различити, посљедице исте – штету трпе становници ових општина.

Прво мјесто ипак по нефункционисању локалне заједнице заузима Кнежево. Двије и по године трајало је међусобно негирање начелника и скупштинске већине. Скупштинска већина почетком ове године преузела је власт, након што је на референдуму опозван начелник Боре Шкељић који се није појавио на примопредаји.

И у Српцу, такође, вакуум у нефункционисању. Начелник општине Драго Ћирић нема подршку скупштинске већине, али ни опозиције. Тврди, његов је највећи гријех што је смањио дефицит и забранио нерационално запошљавање.

Ко је с ким, ко је против кога, није јасно ни у Градишци. Гордијев чвор замршен је 23. фебруара прошле године именовањем Уроша Граховца за новог предсједника Скупштине, а смијењени Радислав Дончић не жели да преда дужност. Опет о томе одлучује суд.

Влада Српске одлучна је у намјери да се стави тачка на проблеме у овим општинама, али и превентивно дјелује на оне чији би рад био потенцијално угрожен због сличних или истих разлога. Ускоро ће се у скупштинској процедури наћи и нови закон о локалној самоуправи.