latinica  ћирилица
09/02/2016 |  07:55 ⇒ 10:27 | Аутор: СРНА

Делегати о закону о Уставном суду

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ разматраће данас Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ и Приједлог закона о Уставном суду БиХ с мишљењем Уставноправне комисије
Парламентарна скупштина БиХ - Фото: РТРС
Парламентарна скупштина БиХФото: РТРС

Уставноправна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ утврдила је 5. фебруара да су приједлози ових закона чији су предлагачи делегати из Клуба српског народа, усаглашени са Уставом и правним системом БиХ, али није прихватила њихове принципе.

Представнички дом парламента БиХ није 3. фебруара усвојио негативно мишљење Уставноправне комисије тог дома о приједлозима наведених закона, јер мишљење није добило подршку 13 посланика из Републике Српске.

Приједлогом закона о Уставном суду БиХ предвиђа се да стране судије уступе мјеста домаћим, ради јачања самосталности и независности Уставног суда БиХ.

Приједлогом закона о измјени Кривичног закона БиХ предвиђено је да се из овог закона бришу одредбе које се односе на правно санкционисање у случају неизвршавања коначних одлука Уставног суда БиХ, Суда БиХ или Дома за људска права.

На дневном реду је и Приједлог закона о штрајку запослених у институцијама БиХ у првом читању, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Овим приједлогом закона, БиХ као чланица Међународне организације рада ову област хармонизује с ратификованим међународним конвенцијама и међународним правом.

Прописује се да запослени не могу почети штрајк прије утврђивања минимума процеса рада, који се утврђује одлуком Савјета министара БиХ уз консултације са синдикатом, ради заштите јавног и општег интереса грађана и безбједности.

Дом народа би у првом читању требало да разматра и Приједлог закона о измјени и допуни Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ, којим се успоставља систем средњорочног и годишњег планирања, те обезбјеђују основе за квалитетно управљање финансијским развојем у складу с надлежностима Савјета министара БиХ.

На дневном реду је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управи у првом читању, чији је предлагач Савјет министара, а којим се унапређују постојећа законска рјешења у складу с начелима ефикасне јавне управе.

Представнички дом раније је подржао амандмане према којим посланици неће имати право на савјетнике и шефове кабинета.

Измјенама и допунама овог закона једнообразно се рјешавају питања посебних услова за именовање руководилаца и замјеника руководилаца управних организација, чиме се ствара могућност веће конкуренције и спречава пракса субјективности у истицању услова које су до сада прописивале институције појединачно.

На дневном реду је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о удружењима и фондацијама БиХ у првом читању, којим су уважене препоруке Манивала и побољшана постојећа законска рјешења ради брже, једноставније и квалитетније примјене.

Допунама је предвиђена обавеза удружења и фондација да Министарству правде БиХ, као регистарском органу, достављају финансијске извјештаје ради објаве на веб-страници, чиме се додатно обезбјеђује праћење финансијских токова новца.

Пред посланицима ће се у првом читању наћи и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о контроли кретања оружја и војне опреме, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

На предложеном дневном реду је и Извјештај Европске комисије за БиХ за 2015. годину, чији је подносилац Европска комисија, као и Акциони план за провођење Реформске агенде на нивоу Савјета министара БиХ.