latinica  ћирилица
09/02/2016 |  08:48 ⇒ 11:33 | Аутор: Ројтерс

Грчки сајт тврди: Ердоган пријетио ЕУ поплавом избјеглица

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган прошле године у новембру запријетио је да ће Европу поплавити избјеглицама уколико му лидери Европске уније не понуде боље услове за помоћ у ублажавању избјегличке кризе, објавио је грчки информативни сајт "Еuro2day.gr"

"Ми можемо било кад да отворимо врата према Грчкој и Бугарској и можемо да укрцамо избјеглице у аутобусе. Како ћете се носити с приливом избјеглица ако не постигнемо договор? Хоћете ли их можда убити?", рекао је Ердоган званичницима ЕУ, како се наводи у тексту на сајту Euro2day.gr.

Транскрипт неколико минута састанка од прошле године, који указује на дубоко међусобно неповјерење које је испливало током разговора између Ердогана и два највиша званичника ЕУ, Жан-Клода Јункера и Доналда Туска, објавио је грчки сајт, преноси Ројтерс.

Грчки сајт такође наводи да је турски предсједник од Уније тражио износ од шест милијарди евра у наредне двије године. Кад је Јункер рекао да нуди само половину тог износа, Ердоган је наводно рекао да Турској ионако није потребан новац Европске уније.

Јункер и Туск су покушали да обезбиједе помоћ званичне Анкаре у ограничењу прилива сиријских избјеглица и миграната у Европу.

Више од милион Сиријаца стигло је лани у ЕУ, углавном прелазећи уски морски пролаз између Турске и чланице Уније Грчке.

На крају је договорено да ће ЕУ дати Турској три милијарде евра за помоћ избјеглицама, као и да ће се убрзати преговори о чланству Турске у Унији и о увођењу безвизног режима, у замјену за помоћ Анкаре у ограничењу прилива избјеглица.

Током бурног разговора, Ердоган је често прекидао Јункера и Туска и оптуживао је ЕУ да вара Турску, док је самог Јункера оптужио да га не поштује, може се прочитати у транскрипту.

У тексту се наводи да је Ердоган рекао Јункеру, бившем премијеру Луксембурга, да искаже више поштовања Турској, која има 80 милиона становника.

"Луксембург је као један мањи град у Турској", наводно је рекао турски предсједник.

Канцеларије Европског савјета, чији је предсједник Туск, и Европске комисије, с Јункером на челу, нису жељели ни да потврде ни да негирају аутентичност документа који је објавио грчки сајт, а Ердоганова канцеларија није жељела да коментарише.

Грчки сајт не наводи гдје и кад се одиграо састанак, али се чини да је то било 16. новембра у турском љетовалишту Анталији, гдје су се Ердоган, Јункер и Туск састали након самита Г20, који је одржан у истом граду.