latinica  ћирилица
09/02/2016 |  11:01 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

И Бугари блокирали бугарско-грчку границу

Возачи камиона у Бугарској данас су на највећем граничном прелазу Кулата-Промахон блокирали улаз у земљу са грчке стране за сва возила, као реакцију на блокаду овог прелаза од грчких пољопривредника који већ осам дана не дозвољавају возачима да пређу границу
Блокада на граници Бугарска - Грчка (Фото: БТА) -
Блокада на граници Бугарска - Грчка (Фото: БТА)

На граничном прелазу Кулата-Промахон формирана је колона камиона дугачка око 30 километара, а непосредно прије блокаде прелаза четворица возача камиона бугарских регистрација пробила су грчку блокаду.

Бугарско Министарство унутраших послова саопштило је да је обустављен и саобраћај на прелазу Илинден-Ексохи на бугарско-грчкој граници због штрајка грчких пољопривредника испред граничног прелаза.

Фармери су на више мјеста у Грчкој пољопривредном механизацијом блокирали граничне прелазе, главне раскрснице и путеве.

На подручју Кукуша постављене су двије блокаде ка прелазима Евзони и Дојран, на граници с Македонијом, гдје се возила пропуштају само ноћу.

У потпуности је блокиран ауто-пут Игнација код раскрснице Кердалија, гдје је паркирано око 800 трактора, а затворен је и стари пут Солун - Кавала.

Пољопривредници су најавили да ће данас на неодређено вријеме затворити ауто-пут Атина - Солун, код Темпејске долине.

Грчки медији пишу да су фармери блокирали путеве у скоро свим областима, а за ову недјељу најављена је блокада тракторима и аутобусима центра Атине.

Грчки пољопривредници одбили су да данас учествују у дијалогу с Владом, који би требало да се одржи у грчком парламенту, и инсистирају на повлачењу законских приједлога о увећању пореза и о планираним реформама пензијског система.