latinica  ћирилица
09/02/2016 |  13:10 ⇒ 13:24 | Аутор: Б92

Славни глумац Ентони Лапаља гост 44. Феста

Аустралијски глумац Ентони Лапаља, познат по улогама "опасних момака", биће гост 44. ФЕСТ-а.
Ентони Лапаља - Фото: Getty Images
Ентони ЛапаљаФото: Getty Images

Ово ће бити његова друга посјета Србији, након што је прије двије године у Београду и на Мокрој гори снимао филм Newcomer.

Лапаља је најпознатији по улози ФБИ агента Џека Малоуна у хит серији "Без трага" која је приказивана од 2002. до 2009. За ову улогу је освојио Златни глобус, а био је номинован и за Еми награду. Еми је освојио за најбољу епизодну улогу у серији "Фрејзер" гдје је у неколико сезона глумио Сајмона Муна.

Интересантно је да му је понуђена главна улога у серији "Сопранови" коју је одбио због других обавеза, али је касније изјавио да се не каје због своје одлуке, јер је Гандолфини био прави избор. Између осталог, разлог за одбијање била је и главна улога у бродвејској продукцији драме "Поглед са моста", Артура Милера, а жртва се макар делимично исплатила - за своју улогу добио је престижну Тони награду.

У својој каријери једнако често је глумио јунаке са обје стране закона. На почетку каријере агент му је савјетовао да се отараси аустралијског акцента и италијанског презимена како би се лакше пробио. Акценат је промијенио, али је презиме задржао, због чега је касније изјавио да жали, јер га је то на неки начин осудило на улоге мафијаша, попут оних у филмовима Бетсy'с wеддинг, Тхе Цлиент и Сwеет анд Лоwдоwн.

У неком моменту досадили су му, како је рекао, "ликови чије се име завршава самогласником и који увијек носе пиштољ", па је престао да прихвата такве улоге. Али ипак, није - глумио је полицајце и детективе у филмовима "So I married an axe murderer", "Summer of Sam", Спајка Лија, Лантана... Његова посљедња улога била је у трилеру Newcomer, сниманом у Србији.