latinica  ћирилица
09/02/2016 |  13:17 ⇒ 13:34 | Аутор: Вечерње новости

Мамић одступио са чела Динама

Послије вишемјесечне саге у вези са проневјером новца из Динама, челник загребачког клуба Здравко Мамић поднио је оставку.
Здравко Мамић (Фото: novilist.hr/N. Reberšak) -
Здравко Мамић (Фото: novilist.hr/N. Reberšak)

Почиње нова ера загребачког Динама... Или, ипак, не? Досадашњи први човјек "модрих" Здравко Мамић поднио је оставку на функцију извршног предсједника, али ће остати на располагању новим руководиоцима као савјетник клуба.

Хрватски УСКОК води истрагу против Мамића, који је два пута био у притвору, а блокирани су му сви рачуни, као и његовом сину Марију. У међувремену подигнута је и трећа оптужница против Мамића и његовиг сарадника због сумње да су оштетитли Динамо за више милиона евра.

"Од данас више нисам извршни предсједник ГНК Динамо. Желим да Динамо у који сам се ја заклињао толики низ година може ићи несметано у будућност. Од данас сам савјетник клуба. Ако ће некоме нешто бити потребно, ја стојим на располагању. Морате знати да је 2000. године Динамо био фудбалски клуб само по имену - рекао је Мамић.

Рекaо је да је са Мирком Баришићем "спасао Динамо потонућа јер је у то вријеме имао више од 100 судских тужби".

"Да није било мене и Баришића не би никада било нити Динама. Након "лиге за бедака" ја сам рекао доста. Најавио сам доминацију сљедећих десет година и гле чуда, то се догодило. Направили смо најорганизованију школу у Европи, играмо Европу сваке године, али и репрезентација због Динама шири славу хрватског фудбала", додао је Мамић.

Владајућа хрватска странка МОСТ покренула је инцијативу о Закону у спорту гдје се истиче да "спорт не смије бити у функцији двоструких интереса појединаца и група, те да неће дозволити да га приватизују особе које су синоним за скандале и незаконитости", што се индиректно односи на Мамиће.

"Ми смо били подложни контроли и провјерама као што нико у историји није. Ми смо сваког мјесеца имали пореску контролу и све је увијек било позитивно. Како то да сад није у реду? Ту је политика 2009. године одлучила да уништи Динамо или да уништи породицу Мамић. Министар спорта Жељко Јовановић и бивши предсједник Иво Јосиповић предњачили су у томе посљедњих шест година. Ја сам властитим новцем спасао клуб!", истакао је Мамић.